Samengesteld door
Net in Nederland.

Hoe kijkt het CDA naar vluchtelingen?

Wil het CDA vluchtelingen opvangen?
Ja en nee
Het CDA wil: Een strenge controle van de buitengrenzen.
Opvang en primaire beoordeling van asielverzoeken aan de buitengrens. Herverdeling over de lidstaten en een effectiever terugkeerbeleid voor afgewezen asielzoekers.
Het CDA neemt de volgende standpunten
Zowel afgewezen asielzoekers als migranten moeten terug als de verdragsrechtelijke noodzaak tot opvang en bescherming niet langer meer bestaat voor
De huidige asielprocedure moet versneld worden om te kunnen bepalen wie vluchteling is en wie migrant. De IND moet hierover binnen 6 maanden duidelijkheid kunnen geven.
Vluchtelingen zouden niet de normale asielprocedure moeten doorlopen met uitzicht op een permanent verblijf. Hen wordt een tijdelijk en veilig onderkomen geboden me uitzicht op terugkeer naar eigen land.
Ze krijgen geen asielstatus, maar een ontheemdenstatus wat een duidelijk signaal geeft dat ze terug moeten keren zodra de situatie dat toelaat.
Bij integratie moet het besef centraal staan dat men zich houdt aan de wetten, regels en gewoonten die in de Nederlandse samenleving gelden. Wie zich niet aan de wet houdt en een misdrijf pleegt, verliest zijn recht op verblijf.
Werk en scholing moeten gericht zijn op een succesvolle terugkeer naar het land van herkomst.
Waar versobering nodig is, zal die doorgevoerd Het afschaffen van de voorrangsregeling bij toekenning van een sociale huurwoning is daarvan een voorbeeld.
CDA’er Hugo de Jonge, vicepremier en minister van volksgezondheid, wil een grens stellen aan immigratie. Hij vindt een ‘doelstelling’ noodzakelijk om de komst van arbeidsmigranten en vluchtelingen naar Nederland ‘voorspelbaar’ te maken.
Hoe zit het met de integratie van nieuwkomers en hun kansen om burgerschap te verwerven?
“Vluchtelingen moeten de Nederlandse taal ‘aanmerkelijk’ beter leren beheersen dan nu het geval is, zij mogen ‘onder geen beding’ tegen een strafblad aanlopen.”
“Wij willen een nieuw integratiebeleid op basis van wederkerigheid.” Nieuwkomers starten vanaf de eerste dag met werk en het leren van de taal. Het is gericht op wat een nieuwkomer nodig heeft om als volwaardig burger in de samenleving mee te kunnen doen.
Via vrijwilligersnetwerken en jongeren die hun nationale diensttijd vervullen, worden nieuwkomers gekoppeld aan een ‘maatje’ om hen kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving. Het integratiebeleid wordt uitgebreid naar tweede en derde generaties, voor zover die door achterstanden of taalproblemen nog onvoldoende meekomen in de samenleving.
CDA-afdelingen keren zich tegen het standpunt van de landelijke fractie over vluchtelingenkinderen in Griekse opvangkampen. Zij willen dat Nederland 500 weeskinderen opneemt uit de overvolle kampen. Inmiddels steunen veertig lokale en provinciale afdelingen de oproep.
Huisvesting
“De Nederlandse woningzoeker moet voorrang boven asielzoeker krijgen”, zegt Blog René Peters, tweede kamerlid namens het CDA.
Asielzoekers moeten slimmer worden gehuisvest. Alleenstaande vreemdelingen met een verblijfsstatus kunnen best met meerdere mensen in een woning worden gehuisvest. En aan particuliere verhuurders kan ook een bijdrage gevraagd worden. Deze voorstellen deed CDA woordvoerder Wonen Erik Ronnes tijdens een debat over problemen op de woningmarkt.