Wat is Hezbollah?

Wat is Hezbollah?

1:19

Video

Fragment

Wat is Hezbollah?

Gepubliceerd: 01-02-2024

Laatste update: 01-05-2024

Hezbollah is een grote politieke en gewapende groep in Libanon, die de strenge Sjiitische stroming van de islam aanhangt. De groep speelt een belangrijke rol in de politieke én militaire situatie van Libanon en haar buurlanden, en strijdt met name tegen aartsvijand Israël. De naam 'Hezbollah' betekent 'Partij van God' in het Arabisch.

Danny Ghosen is journalist en documentairemaker. Hij groeide op in Libanon. Zijn handelsmerk is het in beeld brengen van mensen en hun sores aan de rafelranden van de samenleving. 

Presentator :  Danny Ghosen

Programma: De slag om Libanon (NTR)

Hezbollah ontstaat in 1982 als gewapende verzetsbeweging tegen de Israëlische bezetting in Libanon. Later wordt de beweging ook actief in de Libanese politiek. Ze heeft geen meerderheid in het parlement, maar wel veel invloed. Vooral in het zuiden van Libanon en delen van de hoofdstad Beiroet. Hezbollah wordt gesteund door de aartsvijand van Israel; Iran, die ook betrokken was bij de oprichting van de beweging. 

Hezbollah heeft een grote gewapende tak. Veel westerse landen en enkele Arabische staten beschouwen Hezbollah als groep, of alleen de militaire tak van Hezbollah, als terroristische organisatie,Dat komt door de betrokkenheid bij verschillende gewapende conflicten en aanslagen in de regio.

Toch zijn veel Libanezen trouw aan de partij. Onder andere omdat de politieke tak zorgt voor goede dienstverlening in het land door bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen te plaatsen. De partij komt daarbij vooral op voor Sjiitische moslims in het land. 

Wil je meer weten over het Midden-Oosten? Bekijk dan onze collectie over de geschiedenis, de cultuur en de conflicten in deze regio. Of bekijk alle afleveringen van De slag om Libanon op NPO Start, waarin Danny Ghosen zijn moederland onder de loep neemt. 

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten