Story
Gezondheid
Wat is menstruatie?
... en je weet het
Hoe beïnvloeden hormonen je stemming?
Bij 'hormonen' denk je misschien aan hitsige pubers of prikkelbare vrouwen in de overgang.
Maar hormonen kunnen zowel bij mannen als vrouwen op elke leeftijd je stemming beïnvloeden. Hierbij spelen bijvoorbeeld de hormonen oestrogeen, progesteron en cortisol een belangrijke rol.
Sophie in de mentale kreukels - BNNVARA
“Gevoelig, chagrijnig en een beetje kranky”
Hormonen zijn boodschapper stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam goed werkt.
Je bloed verspreidt de hormonen naar verschillende delen in je lichaam. Zo hebben hormonen onder andere effect op je groei, voortplanting, bloeddruk, lichaamstemperatuur en emoties.
Grote Vragen - VPRO
Een belangrijk hormoon is cortisol. Dit maakt je lichaam aan als reactie op stress. Het staat daarom ook wel bekend als het ‘stresshormoon’.
Als je langdurig stress ervaart kan een verhoogd cortisolniveau leiden tot prikkelbaarheid, angst en een negatieve stemming.
Ook geslachtshormonen kunnen veel met je stemming doen. Dit begint tijdens je puberteit, wanneer je lichaam ineens heel veel geslachtshormonen gaat aanmaken.
Deze intense hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot emotionele ups en downs en woede-uitbarstingen.
De niveaus van geslachtshormonen veranderen ook tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen.
Zo kunnen schommelingen van de hormonen oestrogeen en progesteron tijdens je cyclus onder andere zorgen voor prikkelbaarheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Sophie in de mentale kreukels - BNNVARA
Wanneer in je cyclus hebben ze de meeste invloed?
Bij mannen zijn die schommelingen van geslachtshormonen minder sterk. Het niveau van testosteron, het belangrijkste geslachtsorgaan van mannen, blijft meestal redelijk constant.
Soms ontstaat er wel een tekort aan testosteron, bijvoorbeeld door ziekte. Dat kan leiden tot somberheid en minder zin in seks.
Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid geslachtshormonen af.
Bij vrouwen leidt dit tot de overgang. In deze periode gaat de vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Je maakt minder oestrogeen en progesteron aan en dit kan klachten geven als opvliegers en stemmingswisselingen.
Ook mannen ervaren klachten van de overgang:
Ook tijdens de zwangerschap kan je grote hormonale veranderingen ervaren. Dit kan ook stemmingswisselingen veroorzaken. De een voelt zich enorm blij en de ander somber. Soms zelfs met een prenatale depressie tot gevolg.
Burgerzaken - KRO-NCRV
Hormonen werken bij iedereen anders. Sommige mensen zijn gevoeliger voor hormoonschommelingen dan anderen.
Voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding kunnen helpen om je hormonen in balans te houden.
Hoe beïnvloeden hormonen je stemming?