Story
Politiek
Wat is het Internationaal Strafhof?
... en je weet het
Wat zijn oorlogsmisdaden?
Het klinkt misschien gek, maar ook in een oorlog of gewapend conflict zijn er regels. Alle landen in de wereld hebben daar samen afspraken over gemaakt.
Als personen de wetten en regels over oorlogen ernstig schenden, noemen we dat oorlogsmisdaden. De wettelijke term daarvoor is oorlogsmisdrijven.
Voorbeelden van oorlogsmisdaden zijn:
Met opzet burgers of gevangenen doden
Verboden wapens gebruiken, zoals giftig gas
Burgers deporteren
Verkrachtingen
Plunderen van een stad of plaats
Gijzelaars nemen
Nieuwsuur - NOS-NTR (2022)
De basis voor het oorlogsrecht ontstaat met het eerste Verdrag van Genève in 1864. Daarna volgen er meer verdragen. De belangrijkste komen in 1949 en 1977.
In de verdragen staan bijvoorbeeld regels over het beschermen van gewonde militairen, krijgsgevangenen en burgers.
Het oorlogsrecht beschermt iedereen die niet (meer) meevecht in een oorlog of gewapend conflict. Denk bijvoorbeeld aan burgers en hulpverleners. Je mag ze niet expres aanvallen.
En je mag ook geen gebouwen verwoesten die nodig zijn om te overleven. Zoals een ziekenhuis of drinkwaterinstallatie.
Geweld mag je alleen gebruiken als het 'militair noodzakelijk' is, bijvoorbeeld om de tegenpartij uit te schakelen. Je mag nooit meer geweld gebruiken dan nodig.
Zo mag je bijvoorbeeld niet een militair doden die zich al heeft overgegeven, omdat deze persoon geen directe dreiging meer vormt.
Journaal - NOS
Je kan er namelijk over discussiëren wanneer iets echt 'militair noodzakelijk' is.
Ook de situatie kan verschil maken. Zo mag je geen burgerobjecten aanvallen, zoals een school. Maar als die school leegstaat en als militaire basis wordt gebruikt, kan het een ander verhaal zijn. Je moet er in ieder geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk burgerslachtoffers vallen. Bijvoorbeeld door burgers te waarschuwen voor een aanval en geen tanks bij een ziekenhuis neer te zetten.
Sommige wapens mag je nooit gebruiken. Het gaat dan vaak om wapens die veel onschuldige slachtoffers kunnen maken en geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen. Bijvoorbeeld biologische wapens of chemische wapens, zoals gifgas.
EenVandaag - AVROTROS
Landen kunnen verdachten van oorlogsmisdrijven zelf berechten. Ook andere landen zijn verplicht dat te doen, bijvoorbeeld als een verdachte op hun grondgebied is.
Ook het Internationaal Strafhof kan mensen berechten. Al lukt dat lang niet altijd. Het Internationaal Gerechtshof kan landen berechten.
Wat zijn oorlogsmisdaden?