Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris? 1

... en je weet het

huren_zwart

Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris? 1

huren_groen
2 Stel, je verdient een gemiddeld inkomen van 36.000 euro en je zoekt een huis. Een eigen huis is te duur, maar voor een sociale huurwoning verdien je juist te veel. Wat dan?
3 Je scrolt door het aanbod. Maar je komt nauwelijks huurhuizen tussen de 700 en 1000 euro tegen. De gemiddelde huur is ruim 1000 per maand. En dat is slechts de kale huur.

4 “Bijna de helft van mijn loon gaat op aan kale huur.”

EenVandaag, AVROTROS
5 Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs. Maar bij vrije sectorwoningen is die grens er niet. Bovendien moet je soms wel drie keer de maandhuur verdienen.

1:51 min

6 De overheid verwachtte dat de vrije markt wel aan de vraag naar huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro zou voldoen. Maar dat is niet gebeurd.

7 Ontwikkelaars verdienen er te weinig aan.

Radar, AVROTROS
8 Bij sociale huur en koopwoningen kunnen toeslagen en belastingvoordelen een handje helpen. Maar bij vrije sector krijg je niets.

1:59 min

9 Geen huurwoning dus. Een koopwoning dan?
Ook daar schrik je van de prijzen. Die bereikten een recordhoogte van gemiddeld 308.000 euro. Niet te betalen voor de meesten en de concurrentie is moordend.

10 Huizen gaan soms weg voor 40.000 euro boven de vraagprijs.

De Monitor, KRO-NCRV

11 Met een gemiddeld inkomen val je dus tussen wal en schip. Gelukkig is het probleem ook doorgedrongen in de politiek en zijn er steeds meer plannen om iedereen van een betaalbaar huis te voorzien.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Wil je nog meer?

Blijf op de hoogte met de
wekelijkse nieuwsbrief
Volg NPO Kennis op:

En je weet het!

Anderen het laten weten?