Longread
Geschiedenis
Wat is het jodendom?
... en je weet het
Wat is antisemitisme?
Uitgescholden worden vanwege je keppeltje of Joodse scholen die moeten sluiten vanwege bedreigingen. Dit zijn vormen van antisemitisme.
Antisemitisme betekent Jodenhaat. Dus Joden haten omdat ze Joods zijn.
Na 7/10: Antisemitisme in NL - EO
“Joodse kinderen krijgen soms hakenkruizen op hun schrift getekend.”
Antisemitisme kent verschillende vormen, zoals vooroordelen over Joden, de verspreiding van complottheorieën, uitschelden, bedreigingen, vernielingen, geweld of zelfs moord.
Nationale Holocaustherdenking - NOS
Het meest extreme voorbeeld van Jodenhaat is de Holocaust.
Maar antisemitisme is al eeuwenoud. Vanaf 586 voor Christus, in de oudheid, verspreiden Joden zich over de wereld. In de landen waar ze wonen, zijn ze bijna altijd minderheden en daarom de zondebok. Oftewel: ze krijgen vaak de schuld van problemen.
In de late oudheid en middeleeuwen gaan er allerlei verhalen rond over Joden.
Zo zouden Joden Jezus vermoord hebben en christelijke kinderen ritueel offeren. Ook ontstaat het vooroordeel dat Joden op geld en macht uit zijn. Veel beroepen zijn voor Joden verboden. En de Katholieke Kerk ziet rente vragen op geld als een zonde, maar voor Joden is dat niet zo. Daarom hebben Joden vaker financiële beroepen, zoals handelaar of bankier. En krijgen ze sneller de schuld bij geldproblemen of een economische crisis.
Na 7/10: Antisemitisme in NL - EO
Voor machthebbers zijn ze “een ideale zondebok.”
Door vooroordelen en complottheorieën mogen Joden door de eeuwen heen soms alleen in bepaalde wijken wonen (getto’s). En er zijn regelmatig gewelddadige aanvallen (pogroms). Zo worden in verschillende Nederlandse steden Joden levend verbrand vanwege complottheorieën over de pest in 1349.
Vanaf de 18e eeuw komt de rassenleer op: het idee dat je mensen op kan delen in betere en slechtere rassen. Antisemitisme gaat ook vaker over afkomst en 'ras'. Joden worden gezien als een zwak en gevaarlijk ras. Ook de nazi’s gebruiken deze rassenleer.
Na 7/10: Antisemitisme in NL - EO
Vandaag de dag horen Joden deze vooroordelen nog steeds veel.
Doordat antisemitisme vandaag de dag nog steeds veel voorkomt, durven sommige Joodse mensen niet openlijk Joods te zijn of voelen ze zich onveilig.
Daarom ben ik hier - EO
“Ik wil mezelf kunnen zijn op straat.”
Elisheva woont in Israël
Antisemitisme wordt soms verward met kritiek op de Joodse staat Israël. Maar kritiek op beslissingen of standpunten van de Israëlische regering is niet altijd antisemitisch. Het kan soms wel samengaan, bijvoorbeeld als je vooroordelen over Joden gebruikt om kritiek te uiten.
Antisemitisme is strafbaar in Nederland. Het staat niet als aparte term in de wet, maar valt meestal onder de wetten tegen discriminatie of groepsbelediging.
Wat is antisemitisme?