Benjamin Netanyahu, in de volksmond ‘Bibi’ genoemd, is de huidige premier van Israël.
Hij is de langstzittende premier van het land. Hij staat bekend als uitgesproken rechts en is tegenstander van een onafhankelijke Palestijnse staat.
NOS
Hij ziet een Palestijnse staat als bedreiging voor Israël.
In 1949 wordt Netanyahu geboren in Tel Aviv.
Zijn vader Benzion is een joodse immigrant uit Polen en een invloedrijke historicus. Als aanhanger van de Groot Israël ideologie is hij erg kritisch op linkse politici in Israël. Met deze denkbeelden is Benjamin Netanyahu in Jeruzalem en de VS grootgebracht.
In 1967 komt hij bij een speciale eenheid van het leger. Hij is een van de militairen die in 1972 een door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September gekaapt vliegtuig op de luchthaven van Tel Aviv bestormt. Verkleed als monteur gaat hij aan boord om de gijzelaars te redden.
Ook zijn broer Jonathan voert in 1976 een bevrijdingsactie uit bij een vliegtuigkaping. Bij deze 'Operatie Entebbe' in Oeganda komt hij om het leven.
Zijn dood maakt een diepe indruk op Netanyahu. Vanaf dat moment strijdt hij tegen Palestijns terrorisme.
In 1993 wordt Netanyahu leider van de conservatieve Likoed partij, die dan in de oppositie zit.
Datzelfde jaar worden de Oslo-akkoorden getekend. Die hebben als doel het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen door de oprichting van een Palestijns zelfbestuur in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Maar de Oslo-akkoorden brengen niet de gehoopte vrede en daar speelt Netanyahu op in.
Netanyahu wordt in 1996 verkozen tot premier.
Met zijn harde aanpak wint hij het vertrouwen van veel Israëli’s, die vinden dat linkse partijen te weinig doen om het land te beschermen. Hoewel hij zelf niet sterk religieus is, heeft hij veel aanhang onder orthodoxe joden.
Tijdens Netanyahu’s termijn wordt in 2018 de omstreden Joodse natie-wet aangenomen.
Die wet benadrukt het joodse karakter van de staat. Het Arabisch verandert van 2e officiële taal in 'taal met speciale status'.
Verder tekent Netanyahu in 2020 de Abraham-akkoorden. Deze moeten de politieke en economische banden tussen Israël en een aantal Arabische landen verbeteren. Abraham verwijst naar de stamvader die joden en moslims delen.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Netanyahu's buitenlandbeleid richt zich vooral op Iran. In elke toespraak benadrukt hij het gevaar van Iran voor Israël.
Daarnaast staat Netanyahu bekend om zijn hechte banden met andere rechtse leiders, zoals Bolsonaro, Poetin, Orbán, Wilders en Trump.
Netanyahu treedt in 2021 af na beschuldigingen van corruptie. Hoewel deze rechtszaken nog steeds tegen hem lopen wordt hij in 2022 opnieuw premier.
In 2023 wil Netanyahu juridische hervormingen doorvoeren, maar fel verzet dwingt hem zijn plannen te wijzigen.
Op 7 oktober 2023 voert Hamas een bloedige aanval op Israël uit. Netanyahu kondigt hierop een oorlog tegen Hamas aan.
De aanklager van het Internationaal Strafhof vindt dat de partijen oorlogsmisdaden plegen. Hij wil arrestatiebevelen tegen Netanyahu, zijn minister van Defensie en de drie kopstukken van Hamas.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.