Hoe ziet de clitoris eruit?

Hoe ziet de clitoris eruit?

1:11

Video

Fragment

Hoe ziet de clitoris eruit?

Gepubliceerd: 17-05-2024

Laatste update: 30-05-2024

De clitoris is een van de gevoeligste plekjes van het vrouwelijk lichaam. Dat komt omdat het orgaan wel 10.000 zenuwuiteinden bevat. Aan de buitenkant zie je alleen een klein knopje, maar de clitoris is nog veel groter. Seksuoloog Ellen Laan laat in de video met een 3D-model zien hoe de hele clitoris eruit ziet.

Ellen Laan was hoogleraar seksuologie en deed onder andere onderzoek naar seksuele gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze stond internationaal bekend om haar onderzoek naar vrouwelijke opwinding en het verminderen van seksuele ongelijkheid tussen man en vrouw. Ze is in 2022 op 59-jarige leeftijd overleden.

Deskundige :  Ellen Laan

Programma: Me Jane You Tarzan? (KRO-NCRV)

De clitoris zit tussen de schaamlippen. Bij de binnenste schaamlippen zie je aan de voorkant een klein roze knopje van ongeveer 3 tot 8 millimeter. Dat is het uiteinde van de clitoris en het enige deel dat je kan zien aan de buitenkant.

Het grootste deel zit dus aan de binnenkant. Daar zitten de zwellichamen, waar onder andere bloedvaten doorheen lopen. Zodra je opgewonden raakt, stroomt er meer bloed doorheen. Daardoor zwellen ze op, net als een penis. De hele clitoris is zo’n 10 tot 15 centimeter lang. De kleur, vorm en grootte verschillen per persoon.

Genot is het enige doel van de clitoris. Het orgaan speelt een belangrijke rol bij seksuele opwinding en het vrouwelijk orgasme.

Bekijk alle afleveringen van Me Jane You Tarzan? op NPO Start

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten