Wat doet muziek met je brein?

Wat doet muziek met je brein?

1:02

Video

Fragment

Wat doet muziek met je brein?

Laatste update: 27-08-2024

Als je naar muziek luistert dan is de kans groot dat je vanzelf een klein beetje begint te bewegen. Dit komt volgens neuropsycholoog Erik Scherder doordat muziek effect heeft op verschillende delen van je brein. Je hersenen maken verschillende stofjes aan bij het horen van muziek, waardoor je je fijn of ontspannen voelt. Ook zorgt muziek via je brein voor verhoging van bijvoorbeeld je hartslag.

Erik Scherder is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij onderzoekt onder andere de relaties van beweging en muziek met het brein. 

Deskundige :  Erik Scherder

Programma: Atlas (NTR)

Klanken van muziek komen je oren binnen en gaan dan meteen naar je hersenstam. Hier wordt onder andere je hartregulatie, bloeddruk en ademhaling geregeld. Je hersenstam zorgt ervoor dat je hartslag, ademhaling en bloeddruk het ritme van de muziek volgen en versnellen wanneer de beat sneller wordt. Daardoor kan je je door liedjes met een hoog tempo enthousiast en energiek gaan voelen. 

Maar muziek heeft nog meer effect op je hersenen. Muziek zorgt er namelijk ook voor dat je hersenen verschillende stofjes aanmaken. Bijvoorbeeld in de hypothalamus, een deel in het midden van je hersenen. Hier wordt de stof oxytocine aangemaakt, dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit stofje vermindert stress en zorgt voor een fijn gevoel.

Je hersenen maken ook endorfines aan bij het horen van muziek. Dit zijn morfine-achtige stofjes die zorgen voor pijnstilling. Deze halen ook de scherpe randjes van een situatie af. Zo kan irritatie verdwijnen en voel je je comfortabel en ontspannen. 

Bekijk de hele aflevering van Atlas via NPO Start. Meer weten over de effecten van muziek? Bekijk de hele collectie

Ook interessant om te weten