Hoe werkt het vrouwelijke orgasme?

... en je weet het

klaarkomen

Hoe werkt het vrouwelijke orgasme?

Tijdens een orgasme denk je even nergens aan en voel je slechts genot. Bij vrouwen gebeurt dat meestal door directe stimulatie van de clitoris.
Maar wat weten we eigenlijk over de clitoris?

1:37 min

We blijken maar weinig te weten over de clitoris

Het ziet er aan de buitenkant uit als een klein, roze bolletje tussen de binnenste schaamlippen.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. De clitoris is namelijk een veel groter orgaan en kan tot wel 15 cm diep onderhuids doorlopen. Dat is langer dan de gemiddelde penis. Ook zitten er twee keer zoveel zenuwuiteinden in de clitoris als in de eikel, wel meer dan achtduizend. Dat maakt de clitoris zo gevoelig. 

Maar klaarkomen blijkt lang niet altijd even makkelijk te bereiken. Van de vrouwen die met mannen vrijen komt maar 30 tot 50% geregeld klaar tijdens de seks, tegenover 90% van hun mannelijke bedpartners.

Sommige vrouwen zijn zelfs nog nooit klaargekomen.

Spuiten en Slikken, BNNVARA
Een gebrek aan kennis en educatie speelt daar een rol in.
Bij seksuele voorlichting op school staat vaak centraal hoe de voortplanting werkt en daarbij worden vrouwelijke geslachtsorganen nog wel eens vergeten.
Want om zwanger te worden, hoeven vrouwen geen orgasme te krijgen. Terwijl er zonder het hoogtepunt van de man geen zaad komt en er dus ook geen kans op kinderen is.
Toch is het klaarkomen van een vrouw niet alleen plezierig. Het heeft het ook wetenschappelijk nut. Clipphanger legt uit hoe dat werkt.

1:10 min

Het is niet gemakkelijk om een orgasme te krijgen als vrouw. Maar hoe beter je als vrouw je eigen lichaam leert kennen, hoe groter de kans dat het lukt.

En je weet het!

Zo werkt het vrouwelijke orgasme.

Deze story is onderdeel
van de serie:

koppel in bed

Waarom hebben we seks?

auteur

Door Sophie Tiel

Redacteur

Ook interessant

om te weten

Wil je nog meer?

Blijf op de hoogte met de
wekelijkse nieuwsbrief
Volg NPO Kennis op:

En je weet het!

Zo werkt het vrouwelijke orgasme.

auteur
Door Sophie Tiel
Redacteur