Hoe ontstaat tinnitus?

Hoe ontstaat tinnitus?

6:09

Video

Explainer

Hoe ontstaat tinnitus?

Gepubliceerd: 23-12-2021

Laatste update: 01-05-2024

Bij oorsuizen of tinnitus hoor je 24/7 een geluid dat er niet is. Tinnitus ontstaat doordat haarcellen in je oor beschadigd raken. Bijvoorbeeld door veel lawaai, een ziekte of harde muziek. In deze video leggen we uit wat tinnitus veroorzaakt, waarom de piep in het oor soms blijft hangen en hoe je dit kan voorkomen.

Redacteur: Niki Ipenburg

Vera Siemons is radio-dj bij NPO 3FM en maker van de prijswinnende podcast De Lesbische Liga die gaat over de representatie van lesbische, biseksuele en queer vrouwen in de media.

Presentator :  Vera Siemons

Het kan zijn dat je na het uitgaan wel eens last hebt van een piep in je oor. Meestal verdwijnt zo’n piep na een paar uur, maar dat is niet altijd het geval. Als dit geluid na een paar dagen niet verdwijnt, noemen we dit oorsuizen of tinnitus. Je hoort dan dag in, dag uit, een geluid dat de buitenwereld niet kan horen. Dit komt omdat de haarcellen in je oor beschadigd zijn.

Haarcellen kunnen beschadigd raken door harde geluiden, zoals muziek op een festival, een harde knal van vuurwerk of het werken in de bouw. Daarnaast kunnen ze ook beschadigd raken door bijvoorbeeld stress, ziekte en medicijngebruik. 

Wanneer er te veel haarcellen kapot gaan, worden er geen of minder signalen doorgegeven aan de hersenen, waardoor je slechter gaat horen. Maar de haarcellen kunnen ook verkeerde signalen gaan doorgeven, dat is dan die ruis of piep die je kan horen. Je hersenen gaan dus zelf het gehoorverlies van je trilhaartjes compenseren, waardoor je geluid hoort dat er eigenlijk niet is. 

Ook interessant om te weten