Zijn er gezonde suikers?

Zijn er gezonde suikers?

0:56

Video

Fragment

Zijn er gezonde suikers?

Gepubliceerd: 04-03-2024

Laatste update: 01-05-2024

Van kristalsuiker tot honing en van kokosbloesemsuiker tot vruchtensuiker: er zijn heel veel verschillende soorten suiker. Anders dan je misschien denkt, maakt het voor je gezondheid weinig verschil welke van deze suikers je eet.

Fred Brouns is emeritus hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht.

Deskundige :  Fred Brouns

Programma: Broodje Gezond (KRO-NCRV)

De ene suiker is niet gezonder dan de andere. Je lichaam verwerkt alle suikers uiteindelijk namelijk op dezelfde manier. Elke gram suiker levert 4 kilocalorieën. Het maakt niet uit of het honing is of kristalsuiker. Ook tussen toegevoegde suikers (zoals bij frisdrank en koekjes) en suikers die van nature in een product zitten (zoals bij fruit of zuivel) ziet je lichaam geen verschil.

Wat wél verschil maakt is wat er verder in een product zit. Een appel bevat ongeveer evenveel suiker als een gevulde koek, maar een appel is natuurlijk veel gezonder. Dat komt omdat er naast suiker ook veel andere gezonde voedingsstoffen in een appel zitten, zoals vitamines, vezels en mineralen. Dat geldt voor de gevulde koek niet.

Suiker is niet automatisch slecht voor je. Je lichaam haalt er namelijk energie uit. Wel is het advies om vooral niet te veel toegevoegde suikers te eten, omdat in producten met veel toegevoegde suikers vaak weinig gezonde voedingsstoffen zitten.

Wil je meer weten over gezond leven? Bekijk dan onze hele collectie. Of klik hier om de hele aflevering van Broodje Gezond te bekijken op NPO Start.

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten