Zijn er gezonde suikers?

Zijn er gezonde suikers?

Gepubliceerd: 4-3-2024

Laatste update: 21-03-2024

Van kristalsuiker tot honing en van kokosbloesemsuiker tot vruchtensuiker: er zijn heel veel verschillende soorten suiker. Anders dan je misschien denkt, maakt het voor je gezondheid weinig verschil welke van deze suikers je eet. Suiker is suiker, legt emeritus hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding Fred Brouns uit.

Wij geloven dat de wereld eerlijker, groener en liever kan. Daarom maken we programma’s zoals Keuringsdienst van waarde, BinnensteBuiten en Boer zoekt vrouw. Programma’s die jou anders laten kijken. En ook meteen een handje helpen om anders te doen.

Partner
:  KRO-NCRV

Programma: Broodje Gezond

De ene suiker is niet gezonder dan de andere. Je lichaam verwerkt alle suikers namelijk op dezelfde manier. Elke gram suiker levert 4 kilocalorieën. Het maakt daarom niet uit of het honing is of kristalsuiker. Ook tussen toegevoegde suikers (zoals bij frisdrank en koekjes) en suikers die van nature in een product zitten (zoals bij fruit of zuivel) ziet je lichaam geen verschil.

Wat wél verschil maakt is wat er verder in een product zit. Een appel bevat ongeveer evenveel suiker als een gevulde koek, maar een appel is natuurlijk veel gezonder. Dat komt omdat er naast suiker ook veel andere gezonde voedingsstoffen in een appel zitten, zoals vitamines, vezels en mineralen. Dat geldt voor de gevulde koek niet.

Suiker is niet automatisch slecht voor je. Je lichaam haalt er namelijk energie uit. Wel is het advies om vooral niet te veel toegevoegde suikers te eten, omdat in producten met veel toegevoegde suikers vaak weinig gezonde voedingsstoffen zitten.

Wil je meer weten over gezond leven? Bekijk dan onze hele collectie. Of klik hier om de hele aflevering van Broodje Gezond te bekijken op NPO Start.

Geraadpleegde bronnen

    En je weet het!

    Anderen het laten weten?

    Ook interessant

    om te weten