Story
Samenleving
Wat is racisme?
... en je weet het
Wat is woke?
'Woke' betekent dat je bewust bent van ongelijkheid en onrecht in de samenleving, zoals racisme of discriminatie op basis van gender.
Ik woke van jou - PowNed
Het woord 'woke' duikt op in de jaren 30. De Afro-Amerikaanse gemeenschap gebruikt het om elkaar alert te houden op structureel racisme.
Lead Belly gebruikt het woord in 1938 als eerste artiest in zijn protestlied ‘Scotssboro Boys’. Dat gaat over 9 zwarte tieners die onterecht beschuldigd worden van verkrachting.
In 1962 verschijnt woke voor het eerst in een krant. Het artikel 'If You’re Woke You Dig It' gaat over Afro-Amerikaanse slang en hoe woorden zoals 'woke' deel worden van de Amerikaanse taal. 'Woke' wordt hierdoor mainstream.
Vanaf de jaren 60 krijgt het woord een politieke betekenis als burgerrechtenbewegingen in de VS, zoals de Black Power-beweging, het woord gaan gebruiken. Het woord wordt gebruikt om racisme en het onrecht dat daarbij hoort aan te duiden.
Na de eeuwwisseling gaan ook feministen het woord gebruiken om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te kaarten. En in de loop der jaren verspreidt het zich via sociale media steeds verder.
Woke draait tegenwoordig niet meer alleen om racisme en discriminatie. Maar om bewustzijn over ongelijkheid en onrecht in brede zin. Denk aan gender, klimaat en privileges.
'Woke' wordt dus op veel manieren gebruikt. Dit zorgt voor verwarring over wat het precies betekent.
Voorstanders vinden dat de woke-beweging minderheidsgroepen helpt om gezien te worden en zich veiliger te voelen.
Tegenstanders vinden dat de woke-beweging te ver gaat. Zij zien het als bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. Het zou leiden tot overdreven voorzichtigheid.
De woke-beweging kan leiden tot een cancelcultuur, waarin mensen of bedrijven worden geboycot omdat ze iets zeiden of deden wat als kwetsend wordt gezien.
De keerzijde is dat mensen soms bang zijn om hun mening te geven.
NOS Journaal
Woke heeft door de jaren heen meerdere betekenissen gehad. De één ziet het als een woord om racisme en ongelijkheid aan te kaarten.
De ander gebruikt het als belediging voor een beweging die te ver doorschiet.
Wat is woke?