'Woke' betekent dat je bewust bent van ongelijkheid en onrecht in de samenleving, zoals racisme of discriminatie op basis van gender. Het gaat erom dat je deze problemen ziet en probeert er iets tegen te doen.
Iemand die woke is, ziet het onrecht in de samenleving en wil daar iets tegen doen.
Het woord 'woke' duikt op in de jaren 30. De Afro-Amerikaanse gemeenschap gebruikt het om elkaar om elkaar alert te houden op structureel racisme. In de loop van de tijd krijgt het woord een steeds bredere betekenis.
Zo zei bluesmuzikant Lead Belly in 1938 'stay woke' tijdens zijn lied 'Scottsboro Boys.' Dit protestlied gaat over 9 zwarte tieners die onterecht beschuldigd werden van verkrachting.
In 1962 verscheen het woord voor het eerst in een krant. Het artikel 'If You’re Woke You Dig It' gaat over Afro-Amerikaanse slang en hoe woorden zoals 'woke' deel werden van de Amerikaanse taal. 'Woke' werd hierdoor meer mainstream.
Vanaf de jaren 60 kreeg de term een bredere betekenis.
Tegenwoordig gaat het ook over het bewust zijn van onderdrukking, gender, klimaat en privilege.
De laatste jaren werd 'woke' groter door bewegingen zoals Black Lives Matter.
Tegenstanders van 'woke' zijn vaak mensen en groepen die vinden dat deze beweging te ver gaat in het streven naar sociale rechtvaardigheid.
Ze zien woke als bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en dat het leidt tot overdreven voorzichtigheid.
Vind jij dat de term woke misbruikt wordt?
De woke-beweging kan leiden tot een cancelcultuur. Dat betekent dat mensen of bedrijven worden geboycot omdat ze iets hebben gezegd of gedaan wat als kwetsend wordt gezien. Het doel is om hen verantwoordelijk te houden voor hun gedrag.
NOS Journaal
Zo werd dit schilderij weggehaald na de klacht dat er te veel witte mannen opstonden.
Woke heeft door de jaren heen meerdere betekenissen gehad. De een ziet het als een woord om racisme aan te kaarten.
De ander gebruikt het als belediging voor een beweging die te ver doorschiet.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.