Longread
Voeding
Is suiker verslavend?
... en je weet het
Waarom zit overal suiker in?
Suiker vind je in heel veel producten. Soms zit het er van nature in. Zoals bij fruit, zuivel en sommige groenten.
Maar vaak zijn suikers toegevoegd. Bijvoorbeeld in chocola, koekjes, gebak, sauzen, vleeswaren en dressings.
Voeding en ons brein - Omroep MAX
Gemiddeld krijgen we 57 gram toegevoegde suikers (14 suikerklontjes) per dag binnen. Dat is maar liefst 20 kilo per jaar. Voor kinderen gaat het zelfs om 26,5 kilo per jaar. Daarin zijn suikers die van nature in producten zitten dus nog niet eens meegerekend.
De 5 smaken van Joël - KRO-NCRV
"Dat zit echt in onze genen ingebakken."
Suiker kan daarnaast andere smaken versterken of verbergen. Sommige smaken proef je beter als er suiker bij in zit. Zoals fruitsmaakjes in frisdranken.
Zure en bittere smaken worden juist minder sterk door suiker. Je ketchup smaakt er bijvoorbeeld minder zuur door.
Suiker kan ook de textuur van een product veranderen. Bakproducten worden bijvoorbeeld luchtiger of zachter. En je ijs wordt er romiger van.
Bovendien kan een product er mooier uit gaan zien door suiker. Als je suiker verhit kan er bijvoorbeeld een donkerbruin, zoet korstje ontstaan. Dit heet karameliseren. Je ziet het vaak bij toetjes, zoals crème brulée.
Bij fermenteren speelt suiker ook een belangrijke rol. Fermenteren kan de smaak, geur of textuur van een product veranderen.
Micro-organismen, zoals gisten en bacteriën, zetten bijvoorbeeld suikers dan om in melkzuur. Zoals bij yoghurt.
Broodje Gezond - KRO-NCRV
Bovendien maakt suiker een product goedkoper.
En suiker heeft nog een voordeel: het zorgt ervoor dat je een product langer kan bewaren.
Het neemt namelijk water op, waardoor schimmels en bacteriën uitdrogen en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Daarom bederft je eten minder snel.
Suiker is van zichzelf niet ongezond. Te veel suiker kan dat wel zijn. Het advies is om niet te veel producten met veel toegevoegde suikers te eten.
Producten waar suiker van nature in zit, zoals fruit en groente, horen wel bij een gezonde voeding. Want in die producten zitten ook veel voedingsstoffen, zoals vitamines en vezels.
Waarom zit overal suiker in?