Kun je iets eten als het over de datum is?

Kun je iets eten als het over de datum is?

1:07

Video

Fragment
Kun je iets eten als het over de datum is?

Gepubliceerd: 21-12-2023

Laatste update: 01-05-2024

Je vindt het op iedere verpakking van voedsel in de supermarkt: een houdbaarheidsdatum. Het is vaak onduidelijk hoe strikt je die precies moet nemen en of je iets nog veilig kunt eten als het over de datum is. In de meeste gevallen kan je producten die over de datum zijn gerust nog eten, legt Corné van Dooren van het Voedingscentrum uit in deze video.

 Corné van Dooren werkte 14 jaar als expert duurzaam voedsel bij het Voedingscentrum. Hij werkte onder andere aan het advies van de Gezondheidsraad ‘Richtlijnen Goede Voeding ecologisch belicht.’

Deskundige
:  Corné van Dooren

Programma: Meldpunt (MAX)

Omroep: MAX

Het hangt er wel vanaf wat voor houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Je hebt namelijk twee verschillende soorten: een ‘ten minste houdbaar tot’- datum (THT) en een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT).

In dat eerste geval hoef je voedsel niet meteen de prullenbak in te gooien als het over de datum is. Meestal is het nog gewoon goed. Check het even door te kijken, ruiken en proeven. Het kan wel voorkomen dat de kwaliteit van het voedsel achteruitgaat. Toch is het dan nog veilig om te eten.

In het tweede geval, als er een TGT op de verpakking staat, moet je oppassen. Die datum staat vaak op verse producten als vlees en vis. Dat zijn bederfelijke producten. Als je die na de datum eet kan het onveilig zijn voor je gezondheid. Tenzij je je vlees en vis invriest, legt Van Dooren uit, want dan bevries je ook de houdbaarheidsdatum. 

Voedselverspilling
In Nederland verspillen we jaarlijks 2 miljard kilo voedsel. Dat is een rij gevulde vrachtwagens van Utrecht naar Barcelona. De gemiddelde Nederlander verspilt jaarlijks zo’n 34 kilo.

Een deel van de voedselverspilling in huis komt door verwarring tussen de THT en TGT. Namelijk zo’n tien procent, blijkt uit onderzoek. Als je dit verrekent met de 34 kilo die we gemiddeld verspillen, dan gooien we per jaar dus zo'n 3,4 kilo voedsel weg dat eigenlijk nog prima te eten is. Als je verspilling tegen wil gaan is het dus slim om goed te kijken wat voor soort houdbaarheidsdatum er op je producten staat. En kijk, ruik en proef vervolgens of het product nog goed is als die is verstreken.

Ook interessant

om te weten