Story
Voeding
Welke vetten zijn goed voor je?
... en je weet het
Waarom houden we zo van vet eten?
Knapperige frietjes, bitterballen en andere vette snacks. Flinke klodder saus erop en we kunnen onze vingers er moeilijk vanaf houden.
Dat is niet zo gek, want onze hersenen hebben een voorkeur voor vet en calorierijk voedsel.
EenVandaag - AVROTROS
"Die geur alleen al!"
Deze voorkeur stamt al uit de oertijd. Toen was voedsel niet zo makkelijk te vinden. Om in moeilijke tijden te overleven aten onze voorouders zo veel mogelijk vet en calorierijk voedsel. Daar zit veel energie in. En dat kan worden opgeslagen in het lichaam.
Willem Wever - KRO-NCRV
Vet eten activeert het beloningssysteem in onze hersenen. Daardoor komt er dopamine vrij, een stofje waar je je fijn door voelt.
Willem Wever - KRO-NCRV
Dopamine zorgt ervoor dat we maar door willen blijven eten. We kunnen dus ook ‘verslaafd’ raken aan vet voedsel.
Waar of niet waar: onze hersenen reageren vooral goed op hoe soepel vet eten door onze mond glijdt.
Omdat we maar door willen blijven eten, is er een gevaar op overeten. Zeker nu vet voedsel overal om ons heen te vinden is.
Maar gelukkig is er ook een gedeelte in onze hersenen dat ons helpt de verleiding te weerstaan: de prefrontale cortex.
Voeding en ons brein - Omroep Max
En die kunnen we trainen:
Het werkt dus niet altijd. Ruim 1 op de 3 Nederlanders wil gezonder eten. Bijna 40 procent daarvan vindt het moeilijk om ongezond eten, zoals vet eten, te laten staan.
Dat het grootste deel van het voedsel in de supermarkt ongezond is, helpt niet mee.
Voeding en ons brein - Omroep Max
"Maak een boodschappenlijstje" en meer tips:
Vet voedsel is niet altijd slecht voor ons. Ons lichaam heeft vetten zelfs nodig.
Welke vetten gezond en ongezond zijn, lees je hier.
Waarom houden we zo van vet eten?