Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

1:18

Video

Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

Gepubliceerd: 30-05-2024

Laatste update: 24-06-2024

Een croissantje, tosti of cake: veel mensen zijn er gek op. Maar in deze producten zitten veel geraffineerde koolhydraten. Dat zijn bewerkte koolhydraten waar in de fabriek de meeste voedingstoffen uit zijn gehaald, legt huisarts Tamara de Weijer uit.

Tamara de Weijer is huisarts en gespecialiseerd in voeding.

Deskundige :  Tamara de Weijer

Programma: Broodje Gezond (KRO-NCRV)

Koolhydraten leveren energie aan je lichaam. Suiker en zetmeel zijn soorten koolhydraten. Van nature zit er in een graankorrel niet alleen koolhydraten (in de vorm van zetmeel), maar ook belangrijke voedingstoffen. Zoals vitamines, mineralen en vezels. Maar bij geraffineerde koolhydraten worden deze voedingstoffen die in de ‘huls’ van de graankorrel zitten er in de fabriek uitgehaald. Je houdt daardoor alleen zetmeel over. Geraffineerde koolhydraten worden om die reden ook wel bewerkte koolhydraten genoemd.

Die voedingstoffen worden eruit gehaald, omdat we de producten dan lekkerder vinden. Zo zitten er in wit brood, pasta of koekjes vaak geraffineerde koolhydraten. Het probleem is dat we er daardoor ook snel te veel van eten. En dat is niet zo gezond. Je krijgt dan namelijk wel veel calorieën binnen, maar bijna geen voedingsstoffen. Als je te veel geraffineerde koolhydraten eet, kan dat leiden tot overgewicht en diabetes type 2.

Bekijk de hele aflevering van Broodje Gezond over koolhydraten op NPO Start. Of lees meer over een gezond leven in onze collectie.

Ook interessant om te weten