... en je weet het

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte: je zit er je hele leven aan vast.
Elke week krijgen ruim 1.000 Nederlanders te horen dat ze de ziekte hebben.
Ook de tienjarige Nienke bleek suikerziekte te hebben.
Tijd voor MAX, Omroep MAX
Wat doet diabetes met je lichaam?
Als je diabetes hebt, heb je te veel suiker in je bloed.
Dat zit zo: in je eten zitten koolhydraten, die je lichaam omzet in suikers. Het hormoon insuline vervoert die suikers naar je cellen, zodat je cellen energie hebben. Maar bij diabetes gaat dat mis. De suiker hoopt zich op in je bloed en je cellen krijgen te weinig energie. En als je niet op tijd ingrijpt, kan dat levensgevaarlijk zijn.
Er zijn verschillende soorten diabetes. Hoe het komt dat er niet genoeg suikers bij je cellen komen, verschilt per type.
Welke types zijn er dan?
Bij type 1 maak je geen insuline meer aan. Iedereen kan het krijgen.
Type 2 komt het meest voor. Je bent dan ongevoelig voor insuline of maakt te weinig aan. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op type 2.
Er zijn ook minder bekende types, zoals zwangerschapsdiabetes en type 3c. Type 3c kan ontstaan door een beschadigde alvleesklier.
Vroeger proefde de arts je plas om diabetes vast te stellen. Want je urine is mierzoet door alle opgehoopte suikers. Diabetes was toen een doodvonnis. Het is nu nog steeds niet te genezen. Maar je kan er gelukkig wel oud mee worden.
Daarvoor moet je de suikers in je bloed in balans houden.
Een pittige klus, want alles wat je doet beïnvloedt je suikerwaarde.
Bij type 1 houd je je suikerwaarde op peil door insuline te spuiten. Bij type 2 kunnen een gezondere leefstijl of pillen vaak al veel doen.
Soms lukt het niet goed om je suikerwaarde in balans te houden. Je zit dan te laag of te hoog. En dat kan grote gevolgen hebben.
0:46 min