Story
Voeding
Waarom zit overal suiker in?
... en je weet het
Wat is diabetes?
1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Het is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Bij diabetes heb je te veel glucose (suiker) in je bloed, wat kan leiden tot schade in je lichaam.
In je eten zitten koolhydraten, die je lichaam omzet in suikers. Het hormoon insuline vervoert die suikers naar je cellen, zodat je cellen energie hebben.
Maar bij diabetes gaat dat mis. De suiker hoopt zich op in je bloed en komt niet bij je cellen. Daarom is je bloedsuiker te hoog.
Er zijn verschillende soorten diabetes:
Bij type 1 maak je geen insuline meer aan omdat je afweersysteem de cellen kapot maakt die insuline aanmaken
Type 2 komt het meest voor: je lichaam is niet zo gevoelig meer voor insuline of maakt te weinig aan. Een ongezonde leefstijl speelt vaak een rol in het ontstaan. Met deze test kan je checken of je risico loopt op type 2.
Er zijn ook minder bekende types, zoals MODY, LADA, zwangerschapsdiabetes en type 3c.
Je kan diabetes hebben zonder dat je het door hebt. Want niet iedereen heeft klachten. De hoge bloedsuikers kunnen dan al wel je hart- en bloedvaten beschadigen.
De klachten bij type 1 en 2 zijn deels hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Bij beide types komt veel plassen, dorst en vermoeidheid vaak voor.
Een arts kan diabetes opsporen in bloed of urine. Tegenwoordig testen ze urine- en bloedmonsters in een lab. Maar vroeger proefde de arts je plas om diabetes vast te stellen.
Je urine is namelijk heel zoet door alle suikers. Daarom staat de ziekte ook wel bekend als 'suikerziekte'.
Bij type 2 kunnen een gezondere leefstijl of medicijnen vaak veel doen om de bloedsuikers goed te houden. Soms moet je insuline spuiten.
Bij type 1 moet je altijd insuline spuiten. Dat doe je met een pen of een pomp.
EenVandaag - AVROTROS
Het is lastig om je bloedsuiker goed te houden, want heel veel dingen kunnen er invloed op hebben. Zoals eten, sporten, het weer, een griepje of stress. Soms is de waarde daarom te laag of te hoog.
Als je vaak een hoge bloedsuiker hebt, kunnen je hart- en bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dat kan tot andere gezondheidsproblemen leiden.
Zoals slechter werkende nieren, hart- en vaatziekten, voetproblemen en blindheid. De helft van de mensen met diabetes krijgt last van complicaties zoals deze.
Tijd voor MAX - Omroep MAX
Diabetes is nog niet te genezen. Maar je kan er tegenwoordig wel een stuk ouder mee worden dan vroeger, doordat de behandelingen steeds beter zijn geworden.
Wat is diabetes?