Wat is melatonine?

Wat is melatonine?

1:00

Video

Wat is melatonine?

Gepubliceerd: 10-06-2024

Laatste update: 01-07-2024

Melatonine is een hormoon in je lichaam dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dit hormoon kan je ook kopen bij de meeste drogisten in de vorm van pillen of thee. Veel mensen nemen deze extra melatonine om beter in slaap te komen. Maar als je een vast slaapritme hebt dan is dat overbodig.

Marijke Gordijn is chronobioloog. Ze specialiseert zich in slaap en het natuurlijke bioritme van mensen. 

Deskundige :  Marijke Gordijn

Programma: Factcheckers (KRO-NCRV)

Melatonine is een hormoon dat is verbonden aan je biologische klok. Je lichaam maakt zelf melatonine aan in de periode voor je vaste slaapmoment of als het donker wordt. Hierdoor word je slaperig rond het tijdstip waarop jij meestal gaat slapen. Wanneer dit is hangt dus af van je eigen slaapritme. In de ochtend neemt de hoeveelheid melatonine in je lichaam weer af, hierdoor voel jij je overdag niet slaperig.

Bij de drogist wordt melatonine vaak als slaapmiddel verkocht. Maar volgens chronobioloog Marijke Gordijn slaap je niet beter als je het slikt. Want de melatonine die je lichaam zelf aanmaakt rond je vaste bedtijd maakt je al slaperig. Je hebt dus geen extra melatonine nodig als je op vaste momenten gaat slapen, dan regelt je lichaam het zelf. 

In sommige gevallen kan het bijslikken van melatonine je wel helpen om beter in slaap te komen. Bijvoorbeeld als je je biologische klok wil verschuiven bij een jetlag of als je last hebt van een stoornis die zorgt voor slapeloosheid.

Bekijk de hele aflevering van Factcheckers via NPO Start. Of ontdek meer over slapen in onze collectie

Ook interessant om te weten