Hoe ontstaat migraine?

Hoe ontstaat migraine?

1:50

Hoe ontstaat migraine?

Gepubliceerd: 29-11-2023

Laatste update: 02-05-2024

Bij migraine ervaar je intense hoofdpijn. Vaak gaat dat samen met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Migraine ontstaat door verstoringen in de hersenstam, meestal veroorzaakt door activatie van de vijfde hersenzenuw. Als gevolg hiervan komen stoffen vrij die de hersenvliezen prikkelen. Dat kan intense hoofdpijn veroorzaken.

Gisela Terwindt is hoogleraar neurologie. Ze werkt onder andere bij de afdeling Neurologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook is ze hoofd van het Leidse Hoofdpijn Centrum.

Deskundige :  Gisela Terwindt

Programma: Focus (NTR)

Volgens neuroloog van het LUMC Gisela Terwindt weten we goed wat er tijdens een migraine-aanval gebeurt, maar begrijpen we nog niet waarom de vijfde hersenzenuw geactiveerd wordt. Neuroloog Michel Ferrari van het LUMC, die al jaren onderzoek doet naar migraine, ontdekte dat veranderingen en gevoeligheid voor prikkels enkele uren tot dagen voorafgaand aan een aanval optreden. 

Mensen met migraine krijgen vaak vóór een migraine-aanval trek in zoet voedsel, zoals chocola. Ze gaan dit vervolgens eten en denken dat dit de migraine veroorzaakt, maar de trek in chocolade komt juist door veranderingen in het lichaam. Er bestaat momenteel geen concreet bewijs dat voeding, zoals chocola, kan leiden tot een migraine-aanval. 

Hoewel we weten dat een specifieke activatie in de hersenen een migraine-aanval kan uitlokken, is het dus nog onduidelijk wat precies de triggers hiervoor zijn. Daarom is meer onderzoek nodig naar de oorzaak van migraine. 

Meer weten over migraine? Ontdek hier meer over de symptomen en waarom migraine vaker voorkomt bij vrouwen. Of bekijk de hele aflevering van Focus op NPO Start.

Ook interessant om te weten