Hoe ontstaan puistjes?

Hoe ontstaan puistjes?

1:40

Video

Fragment

Hoe ontstaan puistjes?

Gepubliceerd: 21-12-2023

Laatste update: 02-05-2024

Van een puist wordt vrijwel niemand blij. Toch worden veel mensen er dagelijks onaangenaam door verrast. De oorzaak van puistjes wordt door veel mensen gezocht bij het voedsel wat ze eten. Maar dat is onterecht. Er zijn namelijk geen studies die aantonen dat bepaalde voeding puistjes kunnen veroorzaken of voorkomen. Wat dan wel de oorzaak is, legt huidarts Martijn Meijs uit in deze video.

Martijn Meijs studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich daarna tot dermatoloog in het AMC in Amsterdam. Hij houdt zich onder andere bezig met spataderen en huidkanker. 

Deskundige :  Martijn Meijs

Programma: Het Klokhuis (NTR)

Aan elke haar in je huid zit een talgklier vast. Die produceert talg dat via de haar op de huid terecht komt, om deze zacht en soepel te houden. 

Soms produceert de talgklier te veel talg en dan krijg je een verstopping. Als die door de huid breekt, wordt het uiteindelijk een mee-eter. En als de mee-eter ontstoken raakt ontstaat er een puistje. Bacteriën zoals de acne-bacterie zijn de boosdoener, die zorgen voor de ontsteking.

En die witte kop? Die wordt veroorzaakt door witte-bloedcellen, die de bacteriën en talg willen opruimen. Eigenlijk dus helemaal niet vies.

Ook interessant om te weten