Wat zijn anabole steroïden?

Wat zijn anabole steroïden?

1:22

Video

Fragment

Wat zijn anabole steroïden?

Gepubliceerd: 31-05-2024

Laatste update: 11-07-2024

Mensen die in korte tijd hun spiergroei willen vergroten grijpen regelmatig naar anabolen. Deze kunstmatige vorm van testosteron zorgt voor snelle resultaten in de sportschool, maar is ook zeker niet zonder risico.

Herman Ram is tot 2019 de directeur van de Dopingautoriteit geweest. De Dopingautoriteit is een bestuursorgaan dat streeft naar dopingvrije sport in Nederland.

Deskundige :  Herman Ram

Programma: Filemon Staat Strak (BNNVARA)

Anabole steroïden, ook wel bekend als anabolen, zijn een kunstmatige versie van testosteron. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Dit hormoon zorgt onder andere voor de ontwikkeling van spiergroei en lichaamsbeharing. Maar het heeft ook invloed op de zwaarte van je stem en je libido. Het mannelijk lichaam maakt testosteron van nature aan. Wanneer je anabolen gebruikt voeg je zelf op een onnatuurlijke manier extra testosteron toe met vaak als doel om snel spiermassa te vergroten.

Dit is niet zonder risico. Het gebruik van anabolen heeft namelijk ook een aantal nare bijwerkingen. Zo worden gebruikers vaak agressiever, kalend en is het erg slecht voor je hart en lever. Daarnaast worden veel anabolen illegaal gemaakt. Dit kan er voor zorgen dat de dosering op de verpakking niet klopt. Hierdoor loop je het risico om dus te veel testosteron binnen te krijgen.

Binnen de topsport vallen anabolen onder doping en zijn dus verboden.

Bekijk de hele uitzending van Filemon Staat Strak hier.

Ook interessant om te weten