Wat zijn designerdrugs?

Wat zijn designerdrugs?

2:44

Video

Fragment

Wat zijn designerdrugs?

Laatste update: 23-10-2024

Een designerdrug is een chemische stof die wordt gemaakt om effecten te geven die lijken op illegale drugs. Ze worden ook wel 'research chemicals' genoemd. Door kleine aanpassingen in bestaande stoffen te maken, ontstaan nieuwe drugs die niet onder de Opiumwet vallen. Hierdoor zijn de drugs legaal, totdat ze op de Opiumlijst worden gezet.

Marnix Hoitink is deskundige verdovende middelen bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Deskundige :  Marnix Hoitink

Programma: Atlas (NTR)

Een voorbeeld van een designerdrug is 4-MMC, ook bekend als miauw miauw. Het verscheen op de markt nadat de grondstof om XTC te maken, genaamd PMK, moeilijker te krijgen was. Mensen zochten naar alternatieven met ongeveer dezelfde effecten. Deskundige Marnix Hoitink laat in deze video zien hoe met een kleine aanpassing in de structuur van de moleculen van MDMA, de designerdrug 4-MMC ontstond. 

Omdat de stof 4-MMC nét iets anders is opgebouwd dan MDMDA, is de drug in de eerste instantie legaal verkrijgbaar. De werking van 4-MMC is vergelijkbaar met de werking van MDMA, maar het is een andere stof en daarom dus legaal. Maar uiteindelijk komt in 2012 de drug 4-MMC ook op de Opiumlijst te staan. Hoitink demonstreert hoe een minimale verandering in de structuur van 4-MMC weer leidt tot designerdrug 3-MMC. Een drug die snel aan populariteit wint, maar in 2020 ook verboden wordt. 

Het gebruik van designerdrugs is niet zonder risico’s. Omdat er meestal weinig onderzoek naar deze nieuwe stoffen is gedaan, zijn de effecten en risico’s vaak onbekend. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoewel deze drugs legaal zijn door kleine chemische veranderingen, betekent dit niet dat ze veilig zijn om te gebruiken. Ze kunnen vergelijkbare effecten hebben als illegale drugs, zoals verslaving, schade aan de gezondheid en zelfs dodelijke zijn.

Maak jij je zorgen over jouw eigen drugsgebruik of dat van iemand anders? Dan kan je altijd contact opnemen met de Drugs Infolijn. De hele aflevering van Atlas kijk je hier terug.

Ook interessant om te weten