In hoeverre bepalen genen of je topsporter kan worden?

In hoeverre bepalen genen of je topsporter kan worden?

Gepubliceerd: 30-11-2023

Laatste update: 07-12-2023

Of je een topsporter kunt worden, hangt deels af van je genetische aanleg. Genen spelen een belangrijke rol bij bepaalde eigenschappen zoals spieropbouw, zuurstofopname, uithoudingsvermogen en snelheid.

AVROTROS maakt cultuur toegankelijk voor iedere Nederlander, van jong tot oud. Smaken verschillen, maar het is de liefde voor cultuur die ons bij elkaar brengt.

Partner
:  AVROTROS

Programma: Sportlab Sedoc

Geneticus Hidde Haisma beargumenteert in deze video dat genen voor ongeveer de helft het succes van een topsporter bepalen. De exacte invloed van genen op het worden van een topsporter is moeilijk vast te stellen.

Hoewel genen belangrijk zijn, is het worden van een succesvolle topsporter ook afhankelijk van training, doorzettingsvermogen en mentaliteit. Zelfs als iemand genetische aanleg heeft, betekent dit niet automatisch dat diegene een topsporter zal worden. Mensen met gunstige genetische kenmerken hebben vaak een voorsprong, maar het vergt dus ook discipline, de juiste omgeving en gerichte training om een topniveau in de sport te bereiken.

Wil je meer weten over genen? Bekijk dan onze longread over DNA en ontdek wat we er in de toekomst allemaal mee zouden kunnen. Of bekijk de hele aflevering van Sportlab Sedoc op NPO Start.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten