Hoe werd Indonesië onafhankelijk?

Hoe werd Indonesië onafhankelijk?

Gepubliceerd: 14-2-2022

Laatste update: 17-08-2022

Na eeuwenlange Nederlandse overheersing verklaart Indonesië zich in 1945 onafhankelijk. Maar Nederland legt zich daar niet bij neer en er volgt een lange bloedige strijd. Historicus en presentator Hans Goedkoop legt aan de hand van unieke archiefbeelden uit hoe deze Indonesische onafhankelijkheidsstrijd verliep en waarom er zoveel slachtoffers vielen:

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 betekent ook het einde van Japanse bezetting in Indonesië. Op 17 augustus 1945 roepen de Indonesische nationalistische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke republiek Indonesië uit. Nederland erkent deze onafhankelijkheid niet en probeert de macht weer op te eisen. Revolutionaire Indonesische jongeren willen dat koste wat kost voorkomen en er volgt een bloedige strijd. Om het gezag te herstellen stuurt Nederland tienduizenden soldaten. Op 21 juli 1947 start de eerste zogenoemde ‘politionele’ actie. Een woord dat de Nederlandse regering bedenkt om het minder op een echte oorlog te laten lijken. 

De strijd gaat van beide kanten gepaard met extreem geweld, maar van Nederlandse kant op veel grotere schaal. Onder druk van de VN komt er op 5 augustus 1947 een wapenstilstand. Nieuwe onderhandelingen leveren echter niets op en de strijd gaat verder. Op 19 december 1948 start Nederland de zogenoemde tweede ‘politionele’ actie. Pas op 27 december 1949 komt er onder druk van de VN een einde aan de 4 jaar durende dodelijke strijd. Het kostte zeker 5.000 Nederlandse militairen en zeker 100.000 Indonesiërs het leven.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië komen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland. In de serie De Indische Rekening kun je zien welke sporen de onafhankelijkheid op hen heeft achtergelaten en wat voor gevolgen dit had voor volgende generaties.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten