Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf?
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf?
12:19Video
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf?
Laatste update: 01-05-2024
Iedereen heeft vooroordelen, ook al heb je dat misschien niet door. Zo is de kans groot dat je bij een verloskundige meteen aan een zorgzame vrouw denkt. En bij een vrachtwagenchauffeur aan een stoere man. Waar komen onze onbewuste vooroordelen vandaan? Welke gevolgen kunnen ze hebben? En wat kun je tegen je eigen vooroordelen doen?
Redacteur: Niki Ipenburg
Ajouad El Miloudi is presentator en oa bekend van de Keuringsdienst van Waarde, De Reünie en De Rekenkamer. Sinds 2021 presenteert hij de talkshow De Sociëteit bij de NTR.
Een vooroordeel is een aanname over iemand, zonder te weten of die klopt. Vaak komt zo’n gedachte al binnen een paar seconden op. Vooroordelen zijn vaak gebaseerd op stereotypes: een versimpeld beeld van een groep. Denk dan bijvoorbeeld aan ‘mannen houden van sport’ of ‘mensen met overgewicht zijn lui’. Zulke aannames kunnen vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een negatiever zelfbeeld, invloed hebben op je gedrag en leiden tot discriminatie en uitsluiting.
Maar we kunnen er wel wat tegen doen. Zo is het belangrijk om stil te staan bij de aannames die je hebt over mensen. Als je die ontleedt, leer je jouw eigen vooroordelen beter te begrijpen en kan je jouw gedrag hierop aanpassen. Ook is het goed om mensen te ontmoeten die niet tot ‘jouw’ groep behoren en ze echt te leren kennen. Bovendien is het zo dat hoe meer mensen met verschillende achtergronden te zien zijn op de werkvloer, in de politiek en in de media, hoe groter de kans dat onze vooroordelen verminderen.
Meer weten over vooroordelen en racisme? Bekijk hier de hele collectie.