Mag een militair een bevel weigeren?
Mag een militair een bevel weigeren?
1:51Video
Mag een militair een bevel weigeren?
Laatste update: 13-09-2024
Als soldaat hoor je bevelen op te volgen, maar soms ben je het niet eens met een bevel van je commandant. Toch mag je een bevel dan niet weigeren. Al zijn er wel een paar uitzonderingen.
Programma: Kijken in de ziel (NTR)
Je kan als militair vaak wel advies geven als je het niet met een bevel eens bent. Maar uiteindelijk is het jouw meerdere die beslist. Jij moet dit bevel opvolgen. Sterker nog: het is strafbaar als je dat niet doet. Je kan dan een geldboete of gevangenisstraf krijgen.
In het Wetboek van Militair Strafrecht staan twee uitzonderingen. Stel dat je commandant twee bevelen achter elkaar geeft die elkaar tegenspreken, dan geldt het laatste bevel. Bijvoorbeeld als je eerst het bevel krijgt om linksaf te gaan, maar het bevel later verandert in rechtsaf. Het eerste bevel kan je dan dus negeren. Ook mag je als militair een bevel weigeren als het in strijd is met de wet. Oftewel: als het bevel ‘onrechtmatig’ is of als je alle reden hebt om dat te denken. Bijvoorbeeld als je meerdere je de opdracht geeft om je collega neer te schieten of om een krijgsgevangene te martelen. En als je een bevel uitvoert waarmee je een oorlogsmisdrijf pleegt, is dat strafbaar.
Alle afleveringen van Kijken in de Ziel waarin militairen vertellen over hun vak kan je op NPO Start bekijken. Meer weten over het leger en de dienstplicht? Bekijk dan onze dienstplichtserie hier.