Longread
Samenleving
Wat gebeurde er tijdens de Molukse treinkaping bij De Punt?
Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis
BNNVARA
Waarom kwamen de Molukkers naar Nederland?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Nederlands-Indië, toen al eeuwen onder koloniaal bestuur van Nederland, bezet door de Japanners.
Nadat Japan zich overgeeft in augustus 1945 wil Nederland zijn macht herstellen. Maar Indonesische vrijheidsstrijders willen onafhankelijkheid. Hun leider Soekarno roept op 17 augustus 1945 de Republiek Indonesië uit.
Na een strijd van 4 jaar en door zware internationale druk draagt Nederland op 27 december 1949 de macht over aan de Indonesiërs. Nederlands-Indië bestaat niet meer.
Het nieuwe Indonesië zou een verzameling van zelfstandige deelstaten worden, met ook zelfstandigheid voor de Molukken.
Maar Soekarno komt die afspraak niet na. De Molukkers roepen de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) uit, waarop Soekarno het leger naar een aantal Molukse eilanden stuurt. De Molukse KNIL-militairen, komen in de knel. Overstappen naar het Indonesische leger is geen optie en door de oorlog op de Molukken kunnen ze niet naar huis.
Nederland geeft Molukse militairen en hun gezinnen het bevel om naar Nederland te komen. Tijdelijk, denkt iedereen. Op 21 maart 1951 komen zo'n 12.500 Molukkers aan. Na aankomst worden alle militairen uit het leger ontslagen.
Maar het verblijf wordt definitief. De Nederlandse regering gaat 71 Molukse wijken bouwen aan de rand van dorpen.
Overheidssteun aan de ex-militairen wordt afgebouwd. De Molukkers moeten integreren en aan het werk – meestal ongeschoold werk.
In de jaren erna loopt de frustratie steeds hoger op, vooral onder jongeren. Die pikken het niet meer dat Nederland zich niet inzet voor de Molukse zaak.
Verschillende dodelijke acties volgen in de jaren 70, waaronder een bezetting van de Indonesische ambassade en 2 treinkapingen.
Vandaag de dag zijn de meeste Molukkers geïntegreerd in Nederland.
Wel is er nog altijd de roep om erkenning voor het lijden van hun volk. Velen van hen strijden tegen racisme en discriminatie, waarmee ook de Molukkers te maken krijgen.
Waarom kwamen de Molukkers naar Nederland?