Hoe werd Indonesië een Nederlandse kolonie?
Hoe werd Indonesië een Nederlandse kolonie?
10:30Video
Hoe werd Indonesië een Nederlandse kolonie?
Laatste update: 01-05-2024
Tegenwoordig wonen er zo’n 350.000 mensen in Nederland met Indonesische wortels. Als je ook de jongste generaties meetelt zelfs zo’n 2 miljoen. Toch kent lang niet iedereen de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Eeuwenlang was het gebied dat we nu kennen als Indonesië in Nederlandse handen. Hoe is dat zo gekomen? En wat waren de gevolgen?
Redacteur: Manon Vonkeman
Hans Goedkoop is auteur, historicus, literatuurcriticus en presentator. Hij was jarenlang presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR.
In 1498 komen de Portugezen als eerste Europeanen aan in Azië via nieuw ontdekte zeeroutes. Zij halen specerijen en andere rijkdommen uit Azië om ze in Europa voor veel geld te verkopen. Een eeuw later varen ook de eerste Nederlandse schepen die kant op, vanaf 1602 onder de naam Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De VOC weet z’n macht in een eeuw tijd flink te vergroten, door met z’n vloot gebieden te veroveren en handel te drijven. Maar de lokale bevolking betaalt daar een hoge prijs voor. Mensen worden gedwongen tot handel of werk, en verzet wordt hard neergeslagen.
Maar het succes van de VOC neemt af. De winsten lopen terug en de schulden op. In 1799 gaat de VOC failliet. De gebieden die de VOC tot dan toe in handen heeft, gaan vanaf 1816 verder als de kolonie Nederlands-Indië. Nederland breidt de kolonie in een eeuw tijd flink uit, maar onder de lokale bevolking groeit het verzet tegen de uitbuiting. Het zelfbewustzijn onder de Indonesische bevolking en de afkeer van de Nederlandse heerschappij wordt groter. En maakt zo de weg vrij voor de Indonesische onafhankelijkheid in 1945.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië komen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland. In de serie De Indische Rekening kun je zien welke sporen de onafhankelijkheid op hen heeft achtergelaten en wat voor gevolgen dit had voor volgende generaties.