Wat is 50Plus?

50plus_header2

Wat is 50Plus?

Gepubliceerd: 28-06-2017

Laatste update: 06-12-2023

50Plus komt op voor de ouderen in Nederland. "Een vergeten belangengroep," vindt oprichter Jan Nagel. Toch beweert 50Plus geen one issue-partij te zijn. En waarom lukt het maar niet om een grote partij te worden?

Redacteur: Leonard Ornstein

Wat wil 50Plus?

Ze zijn heus niet tegen jongeren, verzekeren de 50Plussers keer op keer. Maar hun core business is wel de 50-plusser. De emancipatie van ouderen staat voorop: zij verdienen een volwaardige plaats in de samenleving. Dit betekent dat zij recht hebben op wonen, inkomen, werk, veiligheid, zorg en onderwijs. 50Plus vindt dat ‘Europa’ zich niet met het Nederlandse pensioenstelsel moet bemoeien. Ze pleiten voor meer wijkagenten in de wijk en pensioenen zijn belangrijk, die moeten hoger en “AOW op je 65e verjaardag, en geen dag later!”.

henk krol pensioenen

Henk Krol loopt mee met een protest van vakbondsleden. Zij vragen aandacht voor een goed pensioen voor alle generaties.

 © ANP

Maar een one-issuepartij zijn ze niet, benadrukken de politici. Ze willen bijvoorbeeld goede zorg en betaalbare woningen voor iedereen, ook voor jongeren. “We leggen de nadruk op een bepaalde groep, omdat die in de verdrukking zijn gekomen”, zegt voormalig fractievoorzitter Henk Krol. “Maar we maken over allerlei onderwerpen een heel afgewogen standpunt."

Volgens Henk Krol maakt zijn partij over allerlei onderwerpen een afgewogen standpunt.

Wie heeft 50Plus opgericht?

De godfather van 50Plus is Jan Nagel. Samen met oud-Vara-man Maurice Koopman en schrijver Alexander Münninghoff richt hij in 2011 de partij op. “Niemand kwam op voor de belangen van senioren. Terwijl zij de afgelopen jaren op achterstand zijn gezet en minder van de economische opleving hebben geprofiteerd dan anderen,” is Nagels verklaring voor de noodzaak om de ouderenpartij op te richten.

Krol Nagel

 Henk Krol en Jan Nagel.

 © ANP

Jan Nagel heeft eerder ook aan de wieg gestaan van andere partijen. Hij heeft volgens kenners het talent om aan te voelen wat er speelt in de samenleving, en om dat om te zetten in politieke actie. Zo voelt hij in de jaren negentig aan dat de tijd voor de ‘Leefbaren’ is gekomen en richt hij Leefbaar Hilversum op. Hij haalt Pim Fortuyn later bij Leefbaar Nederland, en staat aan de wieg van verschillende politieke partijen. Een daarvan is dus 50Plus, omdat hij de senioren een vergeten belangengroep vindt in de Nederlandse politiek. In 2012 wordt oud-journalist Henk Krol de fractievoorzitter van de partij, en in datzelfde jaar komt de fractie met 2 zetels in de Tweede Kamer.

Jan Nagel zwaait af als partijvoorzitter van 50Plus. Hij blijft nog twee jaar senator, maar het einde van zijn lange politieke carrière lijkt in zicht.

Waarom blijft 50Plus een kleine partij?

De verwachtingen zijn hoog, en ook peilingen lijken lange tijd uit te wijzen dat 50Plus veel aanhang heeft. Tussen de elf en veertien zetels moet mogelijk zijn, zeggen politieke duiders. Maar bij de verkiezingen in 2017 weet de partij maar vier zetels binnen te halen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat lijsttrekker Henk Krol meermaals op een stuntelige manier in de media komt.

Zo doemen er schandalen op uit Krols tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant. Hij zou twee ton subsidie bestemd voor homo-emancipatie overgemaakt hebben aan zijn eigen Stichting Vrienden van de Gaykrant, en hij zou gelogen hebben over oplagecijfers. Ook blijkt dat hij als werkgever voor zijn personeel van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies heeft betaald. Dat is zeer opvallend, want een belangrijk standpunt van 50Plus is dat ouderen recht hebben op een hoger pensioen. In een hoger beroep wordt hij vrijgesproken van subsidiefraude.

Ook is er het interview waarin hij berekeningen over de kosten van de AOW verkeerd uitlegt. En bovendien ook de afkortingen ‘WAO’ (Wet op de Arbeidsongeschiktheid) en ‘AOW’ (Algemene Ouderdoms Wet) door elkaar haalt tijdens een interview - twee totaal verschillende wetten. Hij wijt het later aan vermoeidheid en een ziekenhuisbezoek, waardoor hij minder scherp zou zijn.

Groeit de AOW nou wel of niet mee met de welvaart?

Het oprichten van de partij was een lastige klus, vindt Jan Nagel achteraf: “50Plus was moeilijker van de grond te krijgen dan een andere partij. Je trekt ouderen aan die ofwel geen ervaring hebben ofwel lid zijn geweest van een andere partij. Daar een eenheid van smeden, is moeilijk.” Woorden die maar al te waar blijken, want never a dull moment bij 50Plus: stuntelige media-optredens, partijleden die boos uit de partij stappen en een eigen ouderenpartij oprichten en een partijleider die vol bombarie opstapt en dan weer terugkomt.

In april 2020 zeggen Kamerleden van 50Plus het vertrouwen op in bestuursvoorzitter Dales, waarna fractievoorzitter Henk Krol een eigen beweging opricht; de Partij voor de Toekomst. Na een ledenstemming is oud-directeur van de ouderenorganisatie Anbo, Liane den Haan gekozen als nieuwe lijsttrekker. Maar drie maanden na haar verkiezing als Tweede Kamerlid in maart 2021 splitst zij zich in 2021 af van de partij. Gerard van Hooft is de nieuwe lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezing in november 2023. Maar de partij 50Plus haalt onvoldoende stemmen voor een zetel en verdwijnt na vele roerige jaren uit de Tweede Kamer.

In het kort:

  • 50Plus komt op voor de belangen van ouderen, omdat zij de afgelopen jaren achtergesteld zouden zijn.

  • De partij is opgericht door Jan Nagel, die eerder al betrokken was bij de oprichting van andere politieke partijen.

  • 50Plus wil een brede volkspartij zijn die met alle generaties wil werken aan vernieuwing en verbetering van de maatschappij. Maar de core business is en blijft de wat oudere medemens.

  • Fractievoorzitter Henk Krol komt meermaals in opspraak. In 2020 stapt hij uit de partij om een nieuwe Partij voor de Toekomst op te richten.

  • Van Hooft wordt in 2023 de nieuwe lijsttrekker van 50Plus. Maar de partij weet bij de Tweede Kamerverkiezing in datzelfde jaar niet genoeg stemmen te behalen voor een zetel en verdwijnt uit de Kamer.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Leonard Ornstein

Ook interessant om te weten