Wat gebeurt er als er verkiezingen zijn?

stemmen in stemhokjes

Gepubliceerd: 22-12-2020

Laatste update: 11-03-2022

In Nederland is het volk de baas. De inwoners kiezen politici die hen vertegenwoordigen: die namens de bevolking beslissingen mogen nemen. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer macht die meestal heeft. De verkiezingen zijn dus een belangrijk moment voor het hele land. Wat gebeurt er precies voordat er verkiezingen zijn?

Redacteur: Paul Koster

Wat gebeurt er als er verkiezingen zijn?

1

Kan iedereen een politieke partij oprichten?

Wil je in de politiek werken en meedenken over beslissingen? Dan zul je lid moeten worden van een politieke partij. Of: zelf een partij oprichten. Elke verkiezing zijn er weer nieuwe politieke partijen die op het stembiljet staan. Hoe werkt dat, een partij oprichten? En kan iedereen dat zomaar doen?

politieke partij oprichten politici in de kamer

Kan iedereen een politieke partij oprichten?

2

Hoe betrouwbaar zijn peilingen?

Peilingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Bijvoorbeeld omdat er een te kleine onderzoeksgroep is gekozen en de peiling hierdoor niet representatief is. Of omdat sommige groepen ondervertegenwoordigd zijn waardoor de peiling geen evenwichtig beeld geeft van de hele bevolking. Toch hebben peilingen invloed op ons stemgedrag. Zou het dan niet beter zijn om in de weken voor de verkiezingen peilingen te verbieden? Lees in de story hieronder meer over de betrouwbaarheid en invloed van peilingen.

mensen brengen hun stem uit

Hoe betrouwbaar zijn peilingen?

3

Waarom kiezen we de premier niet rechtstreeks?

In Nederland kunnen we vaak stemmen: voor de gemeenteraad, provincie, waterschap en de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Maar er zijn geen verkiezingen voor de minister-president. Waarom hebben we geen stem in de beslissing wie in het Torentje komt? En wat heeft dat te maken met de inrichting van onze democratie?

1_premier_stemmen

Waarom kiezen we de premier niet rechtstreeks?

4

Hoe wordt je stem geteld?

Direct na de verkiezingen begint er een groot logistiek project om zo snel mogelijk alle stemmen te tellen. Kiezers, journalisten en politici willen namelijk het liefst dezelfde dag nog weten wie de verkiezingen heeft gewonnen. Iedereen kan zich opgeven als stemmenteller, en dat gaat volgens een streng protocol, want het moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren.

1_stemmentellen_potlood

Hoe wordt je stem geteld?

En je weet het!

Dat gebeurt er allemaal als er verkiezingen zijn.

auteur

Door Paul Koster

Ook interessant om te weten