... en je weet het

Waarom strijden we nog steeds voor homorechten?
Hand in hand over straat lopen, met elkaar zoenen of bij je schoonouders op bezoek: voor veel hetero’s de normaalste zaak van de wereld.
Maar voor een grote groep mensen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.
LHBTI's krijgen dagelijks te maken met onbegrip, haat en geweld, alleen maar op basis van wie ze zijn of op wie ze verliefd worden.
1:29 min
LHBTI+ staat voor:
Lesbiennes (je valt als vrouw op vrouwen)
Homoseksuelen (je valt als man op mannen)
Biseksuelen (je valt op beide geslachten)
Transgenders (je voelt je niet thuis in het lichaam waarmee je geboren wordt)
Intersekse (je hebt mannelijke en vrouwelijke eigenschappen)
In 70 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar.
Lange tijd gold dat ook voor Nederland. Tot 1971 was er een verbod op seks met iemand van hetzelfde geslacht onder de 21 jaar. Een vrouw van 23 mocht niet vrijen met een vriendin van 20, maar wel met een vriend.
De politie hield vroeger lijsten bij van mensen die misschien homoseksueel waren.
Als dat uitkwam, kon je je baan kwijtraken, contact met familie en vrienden verliezen en zelfs in de cel belanden.
Afspreken moest in het geheim of met een schuilnaam. Zo ook bij het COC: een organisatie die zich vanaf 1946 inzet voor homo-emancipatie.
1:46 min
Met de seksuele revolutie van de jaren 60 spreken meer mensen zich in het openbaar uit. Ondanks de angst om familie en vrienden te verliezen, laten zij van zich horen met protestacties en op televisie.
“Dat vereiste wel enige moed.”
Activiste Joke Swiebel
NPO Radio 1
Ook in de VS komen mensen in actie na jarenlange pesterijen en geweld van de politie: ze pikken het niet langer. De rellen inspireren bewegingen in andere landen, zoals Nederland.
1:04 min
Ondanks de demonstraties blijft homoseksualiteit een taboe. Koppels moeten hun relatie vaak noodgedwongen geheim houden en sommige homoseksuele kerkgangers krijgen therapie om ‘te genezen’.
“Ze krijgen je zo ver dat je het ook echt gaat geloven.”
Andere Tijden, NTR
Ook een demonstratie op Roze Zaterdag – een jaarlijks evenement voor homo-emancipatie - loopt uit de hand: demonstranten worden uitgescholden, bedreigd en mishandeld.
1:59 min
In de jaren 90 komt er een verbod op discriminatie op basis van geaardheid én staat Nederland als eerste land het ‘homohuwelijk’ toe.
1:45 min