Wat gebeurt er als je in het zwembad plast?

Wat gebeurt er als je in het zwembad plast?

1:26

Video

Wat gebeurt er als je in het zwembad plast?

Gepubliceerd: 10-06-2024

Laatste update: 04-07-2024

Stel je voor: je bent net lekker baantjes aan het trekken, maar moet ineens naar de wc. Jij gaat dan natuurlijk het bad uit om een wc op te zoeken, maar niet iedereen doet dat. Als iemand in het zwembad plast, reageert dit met het chloor in het bad en komt die herkenbare zwembadgeur vrij. Chemicus Lars Kamphuis legt uit hoe chloor tijdens het reinigen van het bad zorgt voor die sterke geur.

Lars Kamphuis is chemicus. Hij specialiseert zich in verschillende velden in de chemie en heeft Scheikunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. 

Deskundige :  Lars Kamphuis

Programma: Factcheckers (KRO-NCRV)

Wanneer het chloor in een zwembad in aanraking komt met urine, of andere viezigheid zoals zweet, ontstaat er een chemische reactie om dit vuil af te breken. Tijdens die reactie ontstaan er nieuwe chloormoleculen, waaronder chloorgas. Als chloorgas vrijkomt ontstaat die sterke zwembadlucht.

De andere moleculen die door de chemische reactie met urine vrijkomen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je na het zwemmen last hebt van je huid, ogen of luchtwegen. Dit is te voorkomen als iedereen gewoon het toilet gebruikt om te plassen of kort doucht voor het zwemmen. Zo komt er zo min mogelijk viezigheid in het water terecht.

In een zwembad zonder viezigheid of urine ruik je de chloorgeur eigenlijk niet, omdat er geen chemische reactie heeft plaatsgevonden. Wanneer er dus een sterke lucht hangt, is de kans groot dat er al in het bad is geplast.

Bekijk de hele aflevering van Factcheckers via NPO Start

Ook interessant om te weten