Wat zegt de kleur van je urine?

Video

Explainer

Wat zegt de kleur van je urine?

Laatste update: 12-09-2024

Het is even schrikken als je na het plassen ineens een gekke kleur in de pot ziet liggen. Maar die kleur kan je wel veel vertellen over je gezondheid. Zo kan dit veranderen door wat je hebt gegeten of gedronken, maar ook door mogelijke infecties of andere medische oorzaken.

Redacteur: Roos van Putten

Eline Krak studeerde journalistiek aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Voor NPO Kennis doet ze research voor explainers en prestenteert ze. Verder is ze content specialist bij de NTR. 

Presentator :  Eline Krak

Je nieren maken urine door afvalstoffen uit je bloed te halen en te mengen met water. De gele kleur van je plas komt door een van die afvalstoffen, namelijk urochroom. Deze stof heeft een sterk geel pigment. Als je veel hebt gedronken verdunt je plas, waardoor het lichtgeel of zelfs doorzichtig wordt. Heb je juist heel weinig gedronken dan is je urine minder verdunt waardoor het er donkergeel of zelfs oranje uit kan zien. 

Naast geel kan je urine ook allerlei andere kleuren krijgen. Bijvoorbeeld door wat je eet. In sommige producten zit namelijk veel kleurstof. Dit kan dan, net als het pigment in urochroom, in je plas terechtkomen. Vaak is er dan dus niks aan de hand. Maar het verkleuren van je plas kan daarnaast ook medische oorzaken hebben:

  • Roze of rood: het eten van rode bieten of rode kool, maar ook nierstenen of een blaasontsteking
  • Bruin: het eten van bonen of rabarber, maar ook een slecht werkend galsysteem
  • Fluoriserend geel, groen of blauw: medicijngebruik of het slikken van vitaminepillen
  • Doorzichting (maar weinig gedronken): diabetes of slecht werkende nieren

Als kleurstof de oorzaak is dan heb je dat er meestal na ongeveer 3 dagen weer uit geplast. Duurt dit langer en heb je niks gegeten wat je de schuld kan geven, dan is het bij twijfel altijd slim om even langs de dokter te gaan.

Geraadpleegde bronnen

    Ook interessant om te weten