Longread
Wetenschap
Wat is koraal?
... en je weet het
Waarom is zeewater zout?
Zout in ons eten vinden we vaak heerlijk. Maar een slok zout zeewater vinden we toch íets minder lekker. Zeewater is zout doordat mineralen uit de bergen en onderzeese vulkanen in het water komen en zout vormen.
Regen in de bergen zorgt ervoor dat rotsen lichtjes afslijten. Dat heet erosie. Hierdoor lossen allerlei mineralen van de rotsen op in het water, zoals natrium.
Sommige mineralen kunnen samen zout vormen, zoals natrium en chloor (natriumchloride). Via rivieren komen de zouten in de zee terecht.
Ook komt er zout in het zeewater door kleine openingen in de zeebodem en onderzeese vulkanen. Op deze plekken warmt oceaanwater op door magma. Tijdens dat proces kan zout ontstaan.
Gemiddeld zit er 35 gram zout in elke liter zeewater. Op plekken waar het heter is, zoals dicht bij de evenaar, verdampt water sneller. Daardoor is de zee op die plekken vaak zouter.
Als er veel zoet water de zee instroomt, bijvoorbeeld van gletsjers of rivieren, is het zeewater minder zout. Zoals in de Noordzee.
Freeks Wilde Wereld - VPRO
Er zit maar liefst 332 gram zout per liter water in de Dode Zee. Dat is bijna 10 keer zoveel als gemiddeld.
Omdat zout water zwaarder is dan zoet water, kan je erop blijven drijven.
Freeks Wilde Wereld - VPRO
Freek Vonk legt uit hoe dat zit:
Het zout dat we eten komt ook oorspronkelijk uit de zee. Niet alleen uit de zeeën die we nu kennen, maar ook uit eeuwenoude zeeën. Die oude zeeën zijn opgedroogd, maar het zout blijft liggen. Dat zout kunnen we nu uit de bodem winnen.
De 5 smaken van Joël - KRO-NCRV
Bijna al het water op aarde is zout water. Naar schatting is slechts 2,5% zoet.
Hoewel… echt zoet kun je het niet noemen, want zoet water smaakt niet zoet. En ook in zoet water zit een klein beetje zout. Maar wel veel minder dan in de zee.
Waarom is zeewater zout?