Wat is Divali?

Wat is Divali?

4:16

Video

Explainer

Wat is Divali?

Gepubliceerd: 23-05-2024

Laatste update: 11-07-2024

Divali, ook wel het lichtjesfeest genoemd, is een van de belangrijkste feesten binnen het hindoeïsme. Hindoes vieren dat het goede het kwade heeft overwonnen. Het licht wint van de duisternis.

Klaas van Kruistum is presentator en programmamaker bij KRO-NCRV. Hij is oa bekend als presentator van De Rekenkamer, Beste Vrienden en Klaas kan alles.

Presentator :  Klaas van Kruistum

Omroep: KRO-NCRV

De naam Divali (of Diwali) komt van het woord ‘Deepavali.’ Dit betekent ‘rij van lichtjes’ in de heilige taal van het hindoeïsme, Sanskriet. De viering vindt vooral thuis plaats. Huizen worden uitbundig versierd met bijvoorbeeld slingers en diya’s, dit zijn kleine olielampjes of kaarsjes die tijdens Divali worden aangestoken. Verder bidden mensen tot de godin Lakshmi, zodat de godin ze zal bezoeken en geluk zal brengen. Lakshmi is de godin van licht, voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart. 

Het vijfdaagse feest wordt over de hele wereld gevierd, maar komt oorspronkelijk uit India. Afhankelijk van de stand van de maan begint het feest in oktober of november, tijdens de donkerste nacht van het jaar. 

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van het feest, zoals het verhaal beschreven in het hindoegeschrift de Ramayana. Maar de kern van het feest is in al deze verhalen hetzelfde: het is een feest van licht en dit verdrijft de duisternis. Daarom worden overal lichtjes aangestoken. Voorafgaand aan het feest reinigen Hindoes hun huizen, lichaam en ziel om het licht alle ruimte te geven. Daarom wordt er bijvoorbeeld geen alcohol gedronken en alleen maar vegetarisch gegeten.

Divali is een van de tientallen feesten binnen het hindoeïsme. Meer weten over het hindoeïsme? Lees het hier.

Ook interessant om te weten