Wat is het Offerfeest?

Wat is het Offerfeest?

3:29

Video

Wat is het Offerfeest?

Laatste update: 27-08-2024

Het Offerfeest, in het Arabisch Eid al-Adha, is één van de belangrijkste islamitische feesten. Tijdens dit feest worden gelovigen opgeroepen om na te denken over hun toewijding aan God, aan Allah. Het Offerfeest vindt net als de ramadan elk jaar op een ander moment plaats. Het duurt vier dagen en valt op de tiende dag van de hadj-maand, ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan.

Klaas van Kruistum is presentator en programmamaker bij KRO-NCRV. Hij is oa bekend als presentator van De Rekenkamer, Beste Vrienden en Klaas kan alles.

Presentator :  Klaas van Kruistum

Omroep: KRO-NCRV

De inspiratiebron van het Offerfeest is een verhaal uit de Koran over profeet Ibrahim. Dit verhaal staat ook, in net een andere vorm, in de Hebreeuwse Thora en christelijke Bijbel. Daar heet Ibrahim, Abraham.

Ibrahim heeft drie nachten eenzelfde droom waarin Allah zegt dat hij zijn zoon Ismaël moet offeren. Hoewel hij dat heel moeilijk vindt, besluit hij te vertrouwen op Allah en het toch te doen.

Wanneer het moment daar is en hij zijn zoon probeert te offeren, lukt dit niet. Ibrahim denkt dat er iets vreselijk mis is gegaan, maar dan hoort hij een stem die zegt: “O Ibrahim! Je hebt de droom volbracht.” Tot zijn verbazing ziet hij niet zijn zoon, maar een ram liggen. Ismail staat ongedeerd naast hem en hij offert vervolgens de ram en niet zijn zoon. Op deze manier maakte Allah aan Ibrahim duidelijk dat hij geen mensenoffers wil, maar gehoorzaamheid en toewijding van de mens.

Tijdens het Offerfeest wordt er vaak een dier geslacht. Dit is meestal een schaap of een lam, maar mag ook een koe, geit of zelfs een kameel zijn. In Nederland doen speciale slagers in geselecteerde slachthuizen dit. Zij slachten het dier ritueel uit naam van het mannelijke gezinshoofd. Daarna gaan de gelovigen bij elkaar op bezoek, spreken goede wensen uit, geven elkaar het vlees van het offerdier en eten samen.  

Voor vegetariërs geldt soms een uitzondering op het eten van vlees. Sommige geestelijke leiders zien het slachten van een dier als verplichting, maar andere zeggen dat je ook geld mag doneren aan mensen in nood. In de Koran staat namelijk dat het veel belangrijker is dat mensen vroom zijn en hun liefde en trouw aan Allah laten zien, dan dat ze een dier slachten. Er staat: “Het is niet hun vlees of hun bloed dat Allah bereikt, maar wat hem bereikt is jullie intentie.”

Behalve lekker eten, worden er cadeautjes uitgewisseld en er wordt gedanst. Mensen dragen veel witte kleren, wat de kleur is van de hadj en staat voor gelijkheid tussen mensen. Hadj is de bedevaart naar Mekka die in deze maand plaatsvindt en die elke moslim één keer in diens leven moet maken. Moslims staan over de hele wereld samen stil bij wat er plaatsvindt in Mekka. Zo vieren ze dat ze een grote gemeenschap van broeders en zusters zijn. Dit noemen ze de oemma.

En als je iemand een gezegend feest wilt wensen, zeg je: "Eid Mubarak!"

Ook interessant om te weten