Wat vieren we met Hemelvaart?

Wat vieren we met Hemelvaart?

3:05

Video

Explainer

Wat vieren we met Hemelvaart?

Laatste update: 27-08-2024

Met Hemelvaart vieren christenen dat Jezus terugkeert naar God in de hemel. Het is een feestelijke dag voor Christenen. Voor hen is het een teken dat ook zij uiteindelijk worden opgenomen in de hemel.

Klaas van Kruistum is presentator en programmamaker bij KRO-NCRV. Hij is oa bekend als presentator van De Rekenkamer, Beste Vrienden en Klaas kan alles.

Presentator :  Klaas van Kruistum

Omroep: KRO-NCRV

Volgens het verhaal in de bijbel, reist (vaart) Jezus op de 40e dag na Pasen naar de hemel. Vlak voordat dit gebeurt, vertelt Jezus zijn discipelen (volgelingen) wat ze straks moeten doen: iedereen vertellen over zijn dood én opstanding en dat hij de verkeerde gewoontes van mensen, zogenoemde zonden, wil vergeven. Terwijl zijn discipelen kijken hoe hij achter een wolk verdwijnt, komen er twee engelen bij hen staan. Zij vertellen dat Jezus ooit weer terug zal komen, op dezelfde manier waarop hij vertrokken is.

Voor christenen is Hemelvaart dan ook een feest van hoop: Jezus zal ooit weer terugkeren. Vanaf dan zal er geen ellende, verdriet en oneerlijkheid meer zijn. Daarnaast is het een reminder voor gelovigen dat ze de boodschap van Jezus mogen uitdragen. Net als de volgelingen deden.

Hemelvaart wordt ook wel de kroningsdag van Jezus genoemd, omdat hij volgens de Bijbel plaatsneemt aan de rechterhand van God. Waar de kruisiging de ultieme vernedering was, is dit de ultieme verhoging: Jezus krijgt de belangrijkste plek naast God de Vader. Hij regeert zelfs met God, zo is te lezen in meerdere verzen van de Bijbel. 

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland. In veel katholieke en protestantse kerken zijn er ochtendvieringen. Ook worden vanuit sommige katholieke kerken processies (optochten) georganiseerd. Tijdens deze optocht wordt er gezongen, muziek gemaakt en gebeden.

Een andere traditie is dauwtrappen. Daarvoor trek je met een groep mensen de natuur in, voor dag en dauw, om samen de zon te zien opkomen. Sommigen lopen dan op blote voeten: de dauw op het gras zou een helende, mystieke kracht hebben.

Ook interessant om te weten