Wat is hindoeïsme?

Wat is hindoeïsme?
Laatste update: 13-02-2025
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. In Nederland wonen tussen de 150.000 en 200.000 hindoes. Ontdek hier meer over de oorsprong van de religie en wat de belangrijkste stromingen, ideeën en tradities zijn.
Redacteur: Paul van der Velde
Hoe is het hindoeïsme ontstaan?
Het hindoeïsme is ontstaan in India. Je vindt het nu in India zelf, in Nepal, op Bali in Indonesië en op plekken waar Indiërs wonen. Ook in Nederland wonen mensen uit India die hindoe zijn, maar er zijn ook de Hindostanen (ook wel Hindoestanen genoemd). Zij zijn eind 19e eeuw n. Chr. vanuit India naar Suriname gekomen en later naar Nederland verhuisd.

Het hindoeïsme heeft geen stichter. Het is langzaamaan gegroeid uit het geloof van heel veel verschillende groepen. Daarom lijken sommige ideeën uit het hindoeïsme andere ideeën tegen te spreken. Hindoeïsme is dan ook eigenlijk een verzamelterm.
Hindoes kennen veel rituelen en hebben veel tempels. Sommige hindoes vereren verschillende goden, andere hindoes stellen dat er maar één god is. Zij beschouwen al die verschillende goden als verschillende vlakjes van een grote diamant.
Elke zondag is een offerbijeenkomst (puja) in deze hindoestaanse tempel. Het bidden en bezoeken van de tempel is niet verplicht. Bekijk de hele aflevering van Het Klokhuis via NPO Start.
Op welke bronnen is het hindoeïsme gebaseerd?
Het hindoeïsme kent veel heilige schriften. De oudste zijn de Veda’s, die zijn ongeveer 4500-3500 jaar oud. Daarnaast kent het hindoeïsme veel heilige plaatsen waar bijzondere verhalen over worden verteld. Hindoes maken vaak pelgrimstochten naar deze belangrijke plaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld heilige rivieren (zoals de Ganges) of heilige bergen (als de Himalaya). Soms gaan hindoes ook naar bijzondere tempels om daar rituelen uit te voeren.
De verhalen over goden, godinnen, heiligen, helden en heldinnen zijn heel belangrijk binnen het hindoeïsme. Veel hindoes kennen die verhalen uit geschriften, maar ook omdat hun ouders en grootouders hen die vertellen. En soms kennen ze de verhalen ook door films. India heeft namelijk een zeer grote filmindustrie.
Ook eten is afkomstig uit de heilige geschriften van het hindoeïsme, zoals het gerecht Pani Puri. Bekijk de hele aflevering van Holi kleurt de wereld via NPO Start.
Waarin verschilt het hindoeïsme van andere religies?
Hindoeïsme verschilt op verschillende vlakken van andere religies. Zoals eerder genoemd, geloven de meeste hindoes in reïncarnatie. Na je dood kom je dus terug als een ander wezen. Dat kan als een mens zijn, maar ook een dier of plant. Hoe je terugkomt is afhankelijk van je karma. Goede daden hebben goede gevolgen voor je volgende leven, slechte daden hebben slechte gevolgen. Op dit moment schep je eigenlijk de omstandigheden van je volgende leven. Hindoes zijn hierdoor meer bezig met wat ze doen dan met wat ze zonder meer geloven. Veel rituelen moet je eenvoudigweg doen, bijvoorbeeld omdat je familie dat wilt.
Verder is Hindoeïsme een ‘vertel-religie’: het is heel kenmerkend is dat hindoes leven met grote massa’s aan verhalen. Ook kent hindoeïsme geen bekering. Je wordt als hindoe geboren. Er zijn wel wat hindoe groeperingen waar je je toe kunt bekeren, maar die zijn zeldzaam.

Voor de meeste hindoes zijn runderen, zoals koeien, heilig. Apen zijn ook heilig in de ogen van veel hindoes. De god Hanuman heeft ook de vorm van een machtige aap. Hij helpt verschillende goden bij hun daden. Sommige bomen en planten zijn ook heilig.
Hindoe zijn is iets dat je hele leven bepaalt. Vandaar dat veel hindoes zeggen dat hindoeïsme niet een religie of godsdienst is, maar een manier van leven. Je ziet dan ook dat het hindoeïsme het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Zo zijn er veel hindoes die vegetarisch of veganistisch leven, terwijl andere hindoes wel vlees eten. Sommige hindoes vasten op specifieke dagen die aan goden zijn gewijd, andere hindoes trekken zich daar weinig van aan.
Binnen het hindoeïsme zelf zijn dus ook veel verschillen. Sommige hindoes geloven in één god. Andere hindoes geloven juist in veel verschillende goden.
Zo ziet hindoepriester Ashis Mathura god niet als individu, maar als iets wat in iedereen aanwezig is. Bekijk de hele aflevering van Kijken in de ziel via NPO Start.
De verschillende goden hebben verschillende functies. Brahma, Vishnu en Shiva zijn meestal het belangrijkst van de goden. Zij hebben allemaal een herkenbaar uiterlijk.
De god Brahma heeft vier hoofden en een aantal armen, meestal vier. Hij schept de wereld. De god Vishnu draagt een kroon en heeft vier armen en een blauwe lichaamskleur. Hij onderhoudt de wereld. Dat laatste doet de god Shiva soms ook. Maar hij kan de wereld ook vernietigen, zodat Brahma hem opnieuw kan scheppen. Shiva heeft gifslangen als cobra’s bij zich en hij draagt een tijgerhuid. Hij woont in het Himalaya gebergte. Shiva heeft drie ogen. Deze drie goden zijn hieronder te zien. De god Ganesha is ook heel populair, hij neemt hindernissen voor je weg. Je herkent hem meteen aan zijn olifantenhoofd.
Hindoes geloven in enorme wereldperioden waarin de wereld ontstaat en weer vergaat. De goden grijpen voortdurend in als het met de wereld mis dreigt te gaan. Naast de goden en godinnen zijn er soms ook demonen die de wereld bedreigen. Dan moeten de goden ingrijpen om zo’n demon te verslaan. De verhalen daarover zijn heel populair onder hindoes. Het hindoeïsme kent ook veel godinnen. Soms zijn zij gehuwd met de mannelijke goden, maar soms leven ze als zelfstandige godin. Juist die zelfstandige godinnen kunnen bijzonder machtig zijn, soms machtiger dan de goden.

Wat zijn de belangrijkste praktijken, regels en feestdagen van het hindoeïsme?
Veel hindoes gaan naar tempels en ze hebben thuis vaak een kleine huistempel. In de tempels worden veel rituelen uitgevoerd. Zo worden er beelden vereerd met bijvoorbeeld voedsel en bloemen. Veel hindoes zijn bezig met reinheid. Hun lichaam moet rein zijn. Je moet wel in de gaten houden dat rein niet altijd hetzelfde is als schoon, het gaat ook over goed gedrag vertonen.
Door tijd te maken voor een ritueel of verering van een van de goden (Aarti) maak je bewust ruimte vrij om even stil te staan. Bekijk de hele aflevering van Diwali (NTR) via NPO Start.
Hindoes hebben veel feestdagen. De meest populaire zijn Holi (ook wel Phagwa genoemd) en Diwali. Holi wordt gevierd in het voorjaar. Mensen gooien gekleurd poeder en gekleurd water naar elkaar. Het is een bijzonder vrolijk feest.
Diwali (ook wel Divali of het lichtjesfeest genoemd) wordt in het najaar gevierd. Het is een feestdag speciaal gewijd aan de godin Lakshmi: de godin van rijkdom en huiselijk geluk. Het hele huis wordt versierd met lampjes en lichtjes. Het is een bijzonder gezellig familiefeest waar Hindoes elkaar zoete snoepjes en zelfgemaakte lekkernijen geven. Een paar feestdagen zijn hieronder in beeld te zien.
Feestdagen in het hindoeïsme
Hindoes kennen veel rituelen die bij het leven zelf horen. Heel belangrijk is het huwelijk, want hindoe ben je samen met je gezin, binnen een familie. De huwelijksrituelen kunnen per streek en per verschillen. Er zijn bijvoorbeeld ook rituelen die horen bij het veranderen van kind in jongvolwassene.
Hindoes cremeren de doden meestal. Ook dat is een uitvoerig ritueel. De crematie moet het liefst plaatsvinden in een heilige stad als Varanasi. Varanasi ligt aan de Ganges rivier in India. Sommige bejaarden gaan aan het eind van hun leven al naar Varanasi toe, om daar te sterven. Maar het komt ook voor dat de as van een overledene na de crematie naar Varanasi wordt gebracht om het daar in de rivier uit te strooien.
De meeste hindoes geloven in . Door wordt bepaald waar en hoe je in elk leven wordt geboren. Dat is het resultaat van je goede en slechte daden uit je vorige leven. In je huidige leven ben je dus al bezig met het invullen en bepalen van je volgende leven.
In je huidige leven krijg je de kans om de lessen uit je vorige leven nog te leren. Bekijk de hele aflevering van Kijken in de ziel (NTR) via NPO Start.
Er zijn hindoes die hun familie en hun dorp achter zich laten om zich op hun religie te focussen. Zij worden vaak sadhoes of sannyasins genoemd. Sadhoes zijn asceten, dat wil zeggen mensen die de gewone maatschappij achter zich laten om zich helemaal te wijden aan een religieus leven. Zij worden soms gezien als levende goden. Sadhoes worden dan ook vaak vereerd op grote pelgrimsplaatsen. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke sadhoes. Vrouwen zijn wel in de minderheid, zij heten sadhwies of sannyasinis.
Het is moeilijk om je tot het hindoeïsme te bekeren. De meeste hindoes leven namelijk binnen een kaste, een groep waarbinnen je wordt geboren. Deze groep heeft vaak vaste gewoonten en gebruiken. Daarom kunnen hindoes onder elkaar vaak snel zien bij welke kaste iemand hoort. Tot voorkort was het gebruikelijk om hoe dan ook te trouwen met iemand van dezelfde kaste. Dat gaat in dorpen vaak nog steeds zo, maar in veel steden verandert dit. Het hindoeïsme beleef je doorgaans binnen je eigen groep. Behalve tijdens de grote feestdagen, dan kan iedereen elkaar ontmoeten.
Bij die ontmoetingen en feestdagen speelt muziek een belangrijke verbindende rol. Bekijk de hele aflevering van Holi kleurt de wereld via NPO Start.
Welke (grote) stromingen zijn er binnen het hindoeïsme?
Het hindoeïsme kent zeer veel stromingen. De praktijken van deze stromingen kunnen enorm van elkaar verschillen. Sommige hindoes geloven in meer goden en sommige hindoes in één god. Om een goed beeld te krijgen kan je het beste aan een hindoe zelf vragen wat hij of zij gelooft.
Hindoepriester Ashis Mathura gelooft dat God door de jaren heen in verschillende vormen is voorgekomen. Bekijk de hele aflevering van Kijken in de ziel via NPO Start.
In Nederland vind je onder Hindostanen twee groepen: Sanatan Dharma en Arya Samaj. Sanatan Dharma lijkt op het hindoeïsme van Noord-India. Arya Samaj hindoes verbinden zich met het werk van de hindoe-heilige Dayananda Saraswati (1824 – 1883). Hij heeft veel praktijken van het hindoeïsme hervormd. Zo was hij tegen het vereren van beelden in de tempels. Hij was ook tegen de voorschriften rond reinheid, het kastenstelsel en kinderhuwelijken.
Hij heeft veel gedaan voor de verbetering van de positie van laagkaste mensen, weduwen en vrouwen in het algemeen. Zo mogen vrouwen van de meeste hindoes bijvoorbeeld de tempel niet bezoeken tijdens hun menstruatie. Bovendien gaan veel hindoes ervanuit dat weduwen ongeluk brengen. Deze ideeën zijn tegenwoordig wel aan het veranderen. Maar de aanhangers van de Arya Samaj vinden dit al langer geen enkel probleem en geloven niet in dit soort dingen.

In het kort
Het hindoeïsme hoort allereerst bij India en andere gebieden waar hindoes zijn beland, Nepal en Bali bijvoorbeeld. Het is over een heel lange periode ontstaan uit talloze groeperingen.
Het hindoeïsme kent vele stromingen. Daarom zijn er veel verschillen binnen het hindoeïsme.
Het hindoeïsme kent veel bronnen en heilige schriften zoals de Veda’s. Daarnaast zijn er veel rituelen en gebruiken, zoals pelgrimage en heilige plekken. Er zijn ook veel verschillende goden.
Hindoeïsme kent grote feestdagen, met Holi (Phagwa) en Diwali als bekendste.
Hindoes geloven in reïncarnatie. Het hangt van je karma af hoe je wordt wedergeboren. Slechte daden geven slechte omstandigheden in je volgende leven, goede daden geven goed omstandigheden, zoals gezondheid, schoonheid en rijkdom.
En je weet het!
Anderen het laten weten?