Waarom is de een creatiever dan de ander?

Waarom is de een creatiever dan de ander?

7:28

Video

Explainer

Waarom is de een creatiever dan de ander?

Gepubliceerd: 08-03-2022

Laatste update: 01-05-2024

Om iets nieuws te maken heb je creativiteit nodig. En creativiteit zit in iedereen. Zo hebben we allemaal weleens een tekening gemaakt, een sinterklaasgedichtje geschreven of een creatieve oplossing bedacht voor een probleem. Maar waarom stroomt de een over van de creatieve ideeën en hebben anderen juist moeite om iets te bedenken?

Redacteur: Pim Baars

Karim Amghar strijdt voor kansengelijkheid. Hij maakt zich hiervoor sterk als auteur, als programmamaker bij de NTR en als onderwijsprofessional en docent op het mbo. 

Presentator :  Karim Amghar

Niet alleen kunstenaars en muzikanten zijn creatief bezig. Zo moeten wetenschappers niet alleen veel onderzoek doen, maar vaak ook heel creatief nadenken om problemen op te lossen. Ze moeten namelijk oplossingen bedenken die nog niet bestaan en daar heb je creativiteit voor nodig.

Een goede manier om je creativiteit te bevorderen is door tot rust te komen. Als je een tijdlang geen nieuwe prikkels krijgt dan kan je hoofd makkelijker linkjes leggen tussen bestaande informatie in je hoofd. Soms gaat er dan ineens een lampje branden en heb je het, een 'eureka' moment. Een bekend voorbeeld is dat je beste ideeën onder de douche ontstaan. Na een nacht goed slapen ben je tot rust gekomen en als je vervolgens op staat dan kan je ineens een briljante ingeving hebben, bijvoorbeeld tijdens je ochtenddouche. 

Toch is de een creatiever dan de ander en dat heeft te maken met een aantal dingen. Zo hebben onder andere je genen, je IQ, bepaalde karaktereigenschappen en je leeftijd invloed. Daarnaast is het ook mogelijk om creatiever te leren denken. Zo kan iemand die van nature 'minder creatief' is, wel leren om creatiever te denken.

Meer weten over creativiteit? Bekijk onze hele serie!

Ook interessant om te weten