Wat is leedvermaak?

Wat is leedvermaak?

Gepubliceerd: 20-2-2024

Laatste update: 23-02-2024

Het internet staat vol met populaire video’s van mensen die vallen of in de maling worden genomen. De ene video is nog meer bekeken dan de andere. Blijkbaar worden we er blij van wanneer er iets verkeerd gaat bij een ander. Die blijdschap heet leedvermaak en dat levert ons ook iets op.

De VPRO is een creatieve publieke mediaorganisatie die met inhoudelijk verdiepende programma’s en intelligent vermaak grenzen verkent. Door buiten de gebaande paden te treden en te duiden wat er in de wereld gebeurt, wil de VPRO bijdragen aan nieuwe inzichten en ideeënvorming.

Partner
:  VPRO

Programma: De Dikke Data Show

Hoogleraar Economische Psychologie Wilco van Dijk legt uit dat je leedvermaak kan voelen als je vindt dat iemand krijgt waar hij recht op heeft. Bijvoorbeeld als iemand iets heel doms doet en het mis gaat. Dat kan dan heel terecht voelen. Ook kan je soms een goed gevoel over jezelf krijgen door het leed van iemand anders. Wanneer je jezelf vergelijkt met iemand waar het wat slechter mee gaat, kan het voelen alsof het met jou in ieder geval iets beter gaat. Je waardeert je eigen situatie meer dan daarvoor. In beide gevallen wordt het beloningssysteem in je hersenen geactiveerd, wat zorgt voor een positieve emotie.

Van Dijk zegt wel dat leedvermaak vooral voorkomt bij kleine en onschuldige gebeurtenissen. Het leed is hierbij vaak te overzien. Maar als iemand echt pijn heeft, is de lol er snel af. Je haalt dan geen beloning meer uit de situatie.

Meer weten? Klik hier voor meer afleveringen van De Dikke Data Show

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten