Hoe werkt creativiteit?

Gepubliceerd: 07-01-2022

Laatste update: 05-02-2024

Als we het hebben over creatief zijn, denken of doen dan wordt al snel gedacht aan schilderen, muziek maken of schrijven. Maar creativiteit is veel meer dan dat. Wat is creativiteit? Waarom is de een creatiever dan de ander? Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche? En kan je creativiteit trainen en bevorderen? Dat ontdek je in deze serie.

Redacteur: Pim Baars

Hoe werkt creativiteit?

1

Wat is creativiteit?

Om iets nieuws te bedenken, maken of doen heb je creativiteit nodig. Creativiteit wordt vaak gelinkt aan kunstenaars en andere 'creatievelingen', maar creativiteit vind je overal. Zo kan een kunstenaar een nieuw creatief kunstwerk maken, een uitvinder bedenkt een oplossing voor een probleem en jij geeft iemand een creatieve bijnaam. Dit zijn verschillende vormen van creativiteit. Ontdek in deze story wat creativiteit is.

Wat is creativiteit?

2

Waarom is de een creatiever dan de ander?

Sommige mensen stromen over van de creatieve ideeën en anderen vinden zichzelf totaal niet creatief. Om creatieve ideeën te bedenken moet je in je hoofd allerlei informatie combineren en daar iets nieuws van maken. Maar iedere dag komt er zoveel informatie voorbij dat je lang niet alles in je op kan nemen, je moet de informatie filteren. Hoe dat zit en waarom de een beter in staat is om creatieve dingen te bedenken dan een ander ontdek je in deze story.

Waarom is de een creatiever dan de ander?

3

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?

Onder de douche of tijdens het wandelen. De kans is groot dat jouw beste creatieve ideeën op dit soort ‘loze’ momenten in je opkomen. In de story “Wat is creativiteit?” werd al gezegd dat creatieve ideeën vaak in je opkomen als je tot rust komt. Dit is een van de redenen waarom ook de beste ideeën onder de douche ontstaan, maar er zit uiteraard meer achter. Ontdek in deze story hoe dat zit.

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?

4

Kan je creativiteit bevorderen?

Creativiteit is aangeboren én aangeleerd. Zo zijn er verschillende oefeningen die voor een verhoogde creativiteit kunnen zorgen, maar ook factoren in je omgeving hebben invloed. Onder andere een rustige gemoedstoestand kan helpen zoals je hebt kunnen lezen in de bovenstaande story, maar er is nog veel meer. Wat precies en welke oefeningen voor meer creativiteit zorgen ontdek je in deze hier.

Kan je creativiteit bevorderen?

En je weet het!

Zo werkt creativiteit.

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te maken, bedenken en/of doen. De een is hier beter in dan de ander en dat hangt af van allerlei factoren. Wel kan je creativiteit bevorderen door bijvoorbeeld tot rust te komen of te oefenen.

auteur

Door Pim Baars

Ook interessant om te weten