Wanneer wordt stress ongezond?

Prestatiedruk, constante prikkels om ons heen en onzekerheid over de toekomst: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat we steeds meer last hebben van stress. Maar is stress altijd iets slechts? Wat doet het met je lichaam als je gestrest bent? Waar ligt de grens tussen stress en een burn-out? En hadden we vroeger ook al last van keuzestress?

Wanneer wordt stress ongezond?

1

Wat doet stress met je?

Stress zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om in actie te komen: je gaat bijvoorbeeld sneller ademen en je hartslag gaat omhoog. Dat kan heel handig zijn. Maar als je lang gestrest bent, wordt het een probleem. Je lichaam heeft bij langdurige stress namelijk geen tijd meer om bij te komen. Je wordt daardoor sneller ziek en je slaapt slechter. Wist je dat het zelfs je brein verandert? Wat stress allemaal met je doet ontdek je hier.

Wat doet stress met je?

2

Wat is een burn-out?

Als je een lange tijd last hebt van stress, kan dat leiden tot een burn-out. Je bent dan hartstikke moe, want je lichaam en geest zijn volledig opgebrand. Zelfs de kleinste alledaagse taken kunnen dan al te veel zijn. Hoe een burn-out ontstaat en wat je kan doen om het te voorkomen vind je in deze story.

burn-out

Wat is een burn-out?

3

Waarom hebben we last van keuzestress?

We maken gemiddeld zo’n 35.000 keuzes op een dag. En doordat er veel minder vast ligt in ons leven dan vroeger, kunnen al die keuzemogelijkheden flink wat keuzestress opleveren. Want we denken dat we onszelf gelukkig kunnen kiezen. Of die gedachte ook klopt zie je in deze story.

stress met het kiezen van boodschappen

Waarom hebben we last van keuzestress?

En je weet het!

Stress wordt ongezond als het lang aanhoudt.

Een beetje stress is niet erg. Maar als je er dag in dag uit last van hebt, is het erg slecht voor je gezondheid. Het kan onder andere leiden tot vermoeidheid, een burn-out en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

auteur

Door Manon Vonkeman

Redacteur

Ook interessant

om te weten