Hoe leef je gezond?

Gepubliceerd: 20-11-2020

Laatste update: 26-01-2024

Deskundigen zeggen al jaren dat we meer aandacht moeten hebben voor een gezonde leefstijl: het verkleint de kans op ziektes en je voelt je er een stuk beter door. Een gezonde leefstijl draait om gevarieerd eten, voldoende beweging en genoeg ontspanning. Ook is het belangrijk dat je niet rookt en weinig alcohol drinkt. In deze serie ontdek je wat je allemaal moet doen om gezond te leven en wat het voor effect heeft op je lichaam als je toch regelmatig een sigaretje opsteekt of alcohol drinkt.

Redacteur: Manon Vonkeman

Hoe leef je gezond?

1

Hoe ontstaat overgewicht?

Obesitas kan allerlei oorzaken hebben. Vaak speelt ongezond of te veel eten en weinig bewegen een rol. Maar ook slecht slapen, stress, medicijnen of een ziekte kunnen ertoe leiden dat je gewicht toeneemt. Bovendien draagt onze ‘dik-makende’ omgeving eraan bij dat veel mensen te zwaar zijn. Ontdek er hier meer over.

vrouw met overgewicht

Hoe ontstaat overgewicht?

2

Waarom is beweging zo belangrijk?

Door elke dag minimaal een halfuur te bewegen houd je je lichaam en geest gezond. Je verkleint de kans op ziektes, traint je hersenen, krijgt meer energie en verbetert je stemming. Zelfs een klein beetje meer bewegen heeft al positieve effecten. Dat en meer lees je in deze story.

mountainbiken

Waarom is beweging zo belangrijk?

3

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Naast gezond eten en genoeg bewegen, is ontspanning en goed slapen ook belangrijk om gezond te blijven. Je hebt zo’n 7 tot 9 uur goede slaap nodig om goed uit te rusten en weer fris aan de dag te beginnen. Ouderen hoeven vaak wat minder lang te slapen, terwijl kinderen juist wat meer dan gemiddeld nodig hebben. Maar ook als je dat aantal uren haalt, ben je er nog niet. In deze story lees je wat nog meer belangrijk is voor een goede nachtrust.

slapend

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

4

Hoe schadelijk is roken?

Er zitten veel schadelijke stoffen in sigaretten, zoals koolstofmonoxide, teer en nicotine. Daardoor is roken erg slecht voor je gezondheid. Een roker leeft gemiddeld dan ook heel wat jaren minder dan een niet-roker. Elk jaar overlijden er op de hele wereld ruim 7 miljoenen mensen aan de gevolgen van roken. Wat roken nou precies zou schadelijk maakt en waar roken toe kan leiden bekijk je hier.

Hoe schadelijk is roken?

5

Wat doet alcohol met je?

Alcohol kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Veel mensen weten wel dat drank veel organen aantast, zoals je lever, hersenen en alvleesklier. Maar lang niet iedereen weet dat elk glas ook het risico op kanker verhoogt. Hoe lekker een drankje op z’n tijd ook kan zijn: voor je gezondheid kan je dat biertje of wijntje beter laten staan. Meer over de gevolgen van alcohol vind je in deze story.

iemand kijkt naar een glas alcohol

Wat doet alcohol met je?

En je weet het!

Zo leef je gezond.

Een gezonde leefstijl betekent dat je gevarieerd eet, genoeg beweegt en voldoende ontspant. Verder helpt het als je niet rookt en weinig alcohol drinkt. Zo houd je lichaam en geest gezond.

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten