Wat zijn de gevolgen van alcohol drinken?

Van een borrel op het werk tot een wijntje bij het eten: alcohol drinken zit ingebakken in de Nederlandse cultuur. Bijna 80% van de volwassenen in Nederland drinkt wel eens alcohol, al zijn er de laatste jaren wel steeds meer mensen die minderen of stoppen met drinken. Wat zijn de korte- en langetermijngevolgen van alcohol drinken? En wanneer spreken we eigenlijk van een verslaving?

Wat zijn de gevolgen van alcohol drinken?

1

Hoe ontstaat een kater?

Als je alcohol drinkt, dan ken je het vast wel: je voelt je ziek, zwak en misselijk. Je wordt wakker met knallende hoofdpijn en je houdt jezelf voor dat je nooit meer gaat drinken. Het zijn de symptomen van een kater. De belangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je nieren meer vocht afscheiden, waardoor je lichaam uitdroogt. Wat zorgt er nog meer voor dat je een kater krijgt? En waarom is de kater bij de een erger dan bij de ander?

hoofdpijn door een kater

Hoe ontstaat een kater?

2

Wat doet alcohol met je?

Veel mensen drinken graag een wijntje of biertje, bijvoorbeeld bij het eten of tijdens een avond uit. Alcohol geeft een fijn gevoel, je durft meer en voelt je vrijer. Maar het kan ook tot allerlei gezondheidsproblemen leiden, van een ernstige alcoholvergiftiging tot schade aan je organen en kanker. Meer over de effecten van alcohol drinken vind je in deze story.

iemand kijkt naar een glas alcohol

Wat doet alcohol met je?

3

Wanneer ben je alcoholist?

Meer dan de helft van de Nederlanders drinkt gemiddeld meer dan één glas alcohol per dag. Maar slechts een klein deel is ook echt verslaafd aan de drank. We spreken van een alcoholverslaving als je denkt dat je je niet meer goed kunt voelen zonder drank. Het drinken leidt tot problemen in relaties, met je gezondheid of op je werk, maar toch blijf je doordrinken. Meer over de kenmerken van alcoholisme en wat een alcoholverslaving met je doet, ontdek je hier.

Wanneer ben je alcoholist?

4

Wat is de ziekte van Korsakov?

Als je jarenlang verslaafd bent aan alcohol, kan je de ziekte van Korsakov krijgen. Dat is een hersenaandoening die zorgt voor geheugenverlies. Door de alcoholverslaving eet je niet of nauwelijks, waardoor er een ernstig tekort aan vitamine B1 ontstaat. Dat kan Korsakov veroorzaken. Meer over de symptomen en gevolgen van Korsakov zie je in deze story.

Wat is de ziekte van Korsakov?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Redacteur

Ook interessant

om te weten