Waarom is een betaalbaar huurhuis vinden zo moeilijk?

Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Maar wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden met de dag langer. Huurhuizen in de vrije sector zijn veel te duur en kopen is voor veel woningzoekers ook geen optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. Hoe komt het dat er veel te weinig woningen zijn? Waarom kun je met een gemiddeld salaris moeilijk aan een woning komen? En welke oplossingen zijn er te bedenken voor de woningnood?

Waarom is een betaalbaar huurhuis vinden zo moeilijk?

1

Waarom moet je zo lang wachten op een sociale huurwoning?

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen steeds verder op: in sommige steden moet je zo’n 10 jaar wachten op een woning. De belangrijkste oorzaak is dat er simpelweg niet genoeg huizen zijn in Nederland. Bovendien krijgen sommige groepen, zoals statushouders, vaak voorrang. Daardoor kan de woning zomaar aan je neus voorbij gaan. Hoe komt dat? En wat zijn de gevolgen?

Waarom moet je zo lang wachten op een sociale huurwoning?

2

Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris?

Voor zo’n 200.000 woningzoekers voelt het als een onmogelijke opgave om een huis te vinden. Met een gemiddeld inkomen van ongeveer 36.000 euro val je tussen wal en schip. Sociale huur is geen optie, maar vrije sectorhuizen en koopwoningen zijn ook te duur. In deze story lees je er meer over.

Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris?

3

Waarom hebben we zo weinig betaalbare huizen?

Het gebrek aan betaalbare huurwoningen komt door een opeenstapeling van zaken. Schattingen over het aantal mensen dat een huis nodig heeft zaten ernaast, door de economische crisis lag de bouw stil én politieke keuzes versterkten de problemen. Meer over de oorzaken van het woningtekort vind je hier.

Waarom hebben we zo weinig betaalbare huizen?

4

Welke oplossingen zijn er voor de woningnood?

De oplossing voor het woningtekort lijkt simpel: we moeten gewoon meer huizen bouwen. Maar regels en overleg staan vaak nog in de weg. Er zijn allerlei ideeën om snel tijdelijke woningen uit de grond te stampen. En ook op de lange termijn liggen er creatieve plannen op tafel, zoals splitswoningen, houtbouw en huizen op het water. Ontdek er hier meer over.

Welke oplossingen zijn er voor de woningnood?

En je weet het!

Een betaalbare woning vinden is heel lastig.

Wachttijden voor sociale huurwoningen lopen steeds verder op en in de vrije sector en koopsector zijn huizen veel te duur. Er zijn allerlei (tijdelijke) oplossingen voor het tekort aan woningen, maar uiteindelijk helpt maar één ding: bouwen, bouwen, bouwen.

auteur

Door Manon Vonkeman

Redacteur

Ook interessant

om te weten