Hoe ontstaat een file?

Hoe ontstaat een file?

1:21

Video

Fragment

Hoe ontstaat een file?

Gepubliceerd: 14-05-2024

Laatste update: 24-06-2024

Niemand wordt er blij van: files. Een file ontstaat als er te veel voertuigen rijden en er te weinig plek op de weg is. Bijvoorbeeld in de spits, tijdens wegwerkzaamheden of na een ongeluk. Maar soms lijkt er helemaal geen duidelijke reden te zijn. Hoe zit dat?

Bert van Wee is hoogleraar transportbeleid aan de Technische Universiteit Delft. Hij is afgestudeerd in sociale geografie en gepromoveerd op economie en econometrie. Ook heeft hij ruim 10 jaar bij het RIVM gewerkt op het gebied van verkeer en vervoer.

Deskundige :  Bert van Wee

Programma: Atlas (NTR)

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee legt uit dat files meestal ontstaan als er meer voertuigen op de weg rijden dan dat er plek is. De weg wordt dan voller, waardoor iedereen langzamer gaat rijden. Hierdoor ontstaat er een opstopping: de file.

Daarnaast zijn er ook spookfiles. Zo'n file kan ontstaan als er onverwacht een auto afremt of langzamer gaat rijden. Dit kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld als er een ongeluk heeft plaatsgevonden waar weggebruikers naar gaan kijken. Of als je wordt afgeleid door een telefoon. De bestuurder achter je moet dan remmen. En de persoon daarachter remt nog wat harder. Enzovoorts, enzovoorts. De voertuigen achteraan blijven aansluiten terwijl de voorste bestuurders alweer weg zijn.

De hele aflevering van Atlas kan je bekijken op NPO Start.

Ook interessant om te weten