Waarom is de lucht blauw?
Waarom is de lucht blauw?
1:36Video
Waarom is de lucht blauw?
Laatste update: 27-08-2024
Het lijkt zo vanzelfsprekend: op een prachtige zomerse dag kijk je tegen een strakblauwe lucht aan. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf laat met een bak water en een zaklamp zien dat het blauwe licht uit het zonlicht het sterkst botst in de lucht rondom de aarde. Daardoor verspreidt het zich over de lucht en lijkt de lucht blauw.
Robbert Dijkgraaf is hoogleraar mathematische fysica. Hij studeerde af in wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. In 2003 ontving hij voor zijn werk de Spinoza-premie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.
Programma: DWDD University (BNNVARA)
Alle kleuren die je ziet, zie je door licht dat in je ogen komt. Dit kan rechtstreeks van een lichtbron naar je ogen. Of als iets het licht weerkaatst, zoals het gras. Zonlicht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. Voordat dat zonlicht ons bereikt, moet het eerst door alle lucht om de aarde heen (de atmosfeer). Omdat lucht voor jou doorzichtig is zou je het niet zeggen, maar in die lucht zitten ontzettend veel stofdeeltjes waar het licht ook doorheen moet. Zonlicht botst dan ook tegen al die hele kleine deeltjes op. En daardoor wordt het licht verschillende kanten opgestuurd. Dat heet verstrooiing.
De kleuren geel, oranje en rood zijn het sterkst. Ze botsen het minst tegen die stofdeeltjes en gaan gelijk rechtdoor naar je ogen. De zon ziet er daarom (licht)geel, oranje of rood uit voor ons. Het blauwe licht is het minst sterk. Daardoor botst het wel tegen heel veel deeltjes aan en verspreidt het zich het meest door de lucht. De blauwe kleur wordt om die reden via heel veel plekken in de lucht weer teruggekaatst naar je ogen. Daarom ziet de lucht er blauw uit.
Tijdens een zonsopkomst of zonsondergang moet het zonlicht door meer lucht heen. Dan zijn oranje of rood soms de enige kleuren die sterk genoeg zijn om daar doorheen te komen en dus zichtbaar zijn voor ons. Het blauw wordt zo erg verspreid dat het te 'zwak' is om bij onze ogen aan te komen. En daarom is tijdens een zonskomst en ondergang de lucht niet blauw, maar juist rood oranje.
Bekijk hier de hele aflevering van De Wereld Draait Door University waarin Robbert Dijkgraaf vertelt over licht.