Story
Gezondheid
Waarom hebben we angst?
... en je weet het
Hoe voelt een paniekaanval?
Bij een paniekaanval word je ineens overspoeld door heftige angst.
Het kan voelen alsof je geen controle meer hebt over je eigen lichaam. Je denkt bijvoorbeeld dat je gek wordt of geen lucht meer krijgt.
Dit kan je bijvoorbeeld voelen bij een paniekaanval:
Verhoogde hartslag
Snel ademhalen (hyperventileren)
Benauwdheid of druk op de borst
Zweten, trillen of beven
Duizelig zijn
Verdoofd of tintelend gevoel
Droge mond, misselijkheid of buikpijn
Iedereen kan een paniekaanval krijgen. Soms is er een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld als je enorm schrikt of als je je erg angstig of gespannen voelt. Maar het kan ook zijn dat er geen duidelijke aanleiding is.
Je loopt een grotere kans op een paniekaanval als je lichaam al onder veel stress of spanning staat. Bijvoorbeeld door overprikkeling, vermoeidheid, een heftige gebeurtenis in het verleden of een burn-out.
De Geknipte Gast - BNNVARA
Een paniekaanval gaat vanzelf over en is niet gevaarlijk. Toch voelt het vaak erg heftig. Het kan helpen om te weten dat de piek van een paniekaanval meestal binnen 10 minuten is en daarna langzaam verdwijnt.
Deze tips kunnen helpen bij een paniekaanval:
Bedenk dat je niet echt in gevaar bent en dat het vanzelf overgaat
Probeer rustig adem te halen vanuit je buik: adem 3 seconden in en 6 seconden uit
Zoek afleiding, bijvoorbeeld door hardop te lezen, een stukje te lopen of met iemand te praten
Als je er vaak last van hebt, dan kan het zijn dat je een paniekstoornis hebt. Je bent dan bang om opnieuw een paniekaanval te krijgen. De angst kan zo sterk worden dat je situaties uit de weg gaat of zelfs helemaal niet meer de deur uit durft.
Je zal het maar hebben - BNNVARA
Bijna 4% van de Nederlanders heeft wel eens een paniekaanval gehad. Het kan helpen om te bedenken waar de paniekaanval vandaan kwam. Als je er vaak last van hebt, dan is het advies om hulp te zoeken.
Hoe voelt een paniekaanval?