Wat komt er kijken bij een scheiding?

Gepubliceerd: 30-07-2021

Laatste update: 21-09-2021

Het einde van een relatie is een emotionele periode. Naast alle heftige gevoelens en verwijten, moet je veel regelen, bijvoorbeeld rondom het huis, de alimentatie en het pensioen. Als je kinderen hebt, komt daar nog een ouderschapsplan bij met afspraken over de opvoeding, een omgangsregeling en kinderalimentatie. Terwijl het ene stel liefdevol uit elkaar gaat, loopt het bij anderen uit de hand met een vechtscheiding tot gevolg. In deze serie ontdek je meer over de gevolgen van een scheiding.

Redacteur: Manon Vonkeman

Wat komt er kijken bij een scheiding?

1

Waarom zijn er zoveel scheidingen?

Elk jaar eindigen ruim 30.000 huwelijken in een echtscheiding. Vroeger was het een groot taboe om uit elkaar te gaan. Tegenwoordig is het veel makkelijker én meer geaccepteerd om te scheiden. Dat komt onder andere doordat vrouwen minder financieel afhankelijk zijn van mannen en na een scheiding dus makkelijker rond kunnen komen. Ook is onze kijk op het huwelijk en relaties veranderd, onder andere door ontkerkelijking. In deze story ontdek je er meer over.

Waarom zijn er zoveel scheidingen?

2

Hoe gaat een scheiding?

Als je relatie voorbij is, kan er veel op je afkomen. Niet alleen de emotionele impact is groot, er moet vaak ook van alles geregeld worden met je ex-partner. Hoe ga je bijvoorbeeld je bezittingen verdelen? Wie blijft er in het huis wonen? En als je kinderen hebt, komen daar ook nog afspraken bij over de opvoeding en kosten van de kinderen. Meer daarover zie je hier.

iemand doet zijn trouwring af

Hoe gaat een scheiding?

3

Hoe werkt scheiden met jonge kinderen?

Bij een scheiding valt er veel te overleggen, maar als je kinderen hebt komen daar nog allerlei afspraken bovenop. Zo moet je verplicht een ouderschapsplan opstellen. Daarin staan afspraken over de omgangsregeling, opvoeding, zorg en kinderalimentatie. Door alle emoties kunnen de spanningen tussen de ouders soms hoog oplopen en kan je zelfs het contact met je kind verliezen. Wat moet je allemaal regelen als je uit elkaar gaat terwijl je minderjarige kinderen hebt?

Hoe werkt scheiden met jonge kinderen?

4

Wat doet een scheiding met een kind?

Als ouders uit elkaar gaan, kan dat moeilijk zijn voor een kind: opeens verandert er veel. Veel kinderen voelen zich boos, verdrietig, eenzaam of angstig. Maar sommigen voelen zich ook opgelucht, bijvoorbeeld als de ouders uit elkaar gaan na jaren geruzie. Hoe moeizamer de scheiding, hoe groter de gevolgen voor de kinderen. Welke gevolgen een scheiding kan hebben voor een kind, zie je in deze story.

ruziende ouders

Wat doet een scheiding met een kind?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten